Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener 9 augustus: Er is nog voldoende drinkwater, maar toch moeten we zuinig zijn en waar gaan al die bomen naartoe als Bosk ten einde is?

Het Wilhelminaplein na de komst van de bomen van Bosk. Foto: Merk Fryslân

Goedemorgen, een nieuwe dag - maar eerst brengen wij je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van dinsdag 9 augustus.

Sinds vorige week is er in Nederland een officieel watertekort. Burgers is gevraagd om zuiniger met drinkwater om te gaan. Helpt zo’n oproep? En zet zuinig waterverbruik bij huishoudens echt zoden aan de dijk?

De duizend bomen van het wandelende bos Bosk van Arcadia zijn deze week voor het laatst te bewonderen: het grootste deel van de groene wandelaars staat op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden tot en met zondag 14 augustus. Daarna verspreidt het bos zich en gaat iedere boom zijn eigen weg.

Noardeast-Fryslân wil alleen met Dantumadiel blijven samenwerken als dat over zes tot acht jaar tot een fusie leidt. Dat staat in een briefwisseling tussen beide colleges.

De Jailhouse Praise Band, die regelmatig optreedt bij kerkdiensten in de gevangenis in Leeuwarden, bestaat tien jaar. Dat vooral de zangeressen populair zijn is niet verwonderlijk.

Het aantal zeehonden dat in Nederland verstrikt is geraakt in plastic afval is de afgelopen jaren toegenomen. Dat melden wetenschappers van de drie zeehondenopvangcentra Pieterburen, ASeal en Ecomare op basis van een onderzoek in samenwerking met het Max Planck Instituut.

De tweelingbroers Harmen en Sytze Brouwer hebben in de achtste wedstrijd van de SKS de skûtsjesvloot hun wil opgelegd. Na twee dagzeges zegevierde Langweer op de Hegemer Mar opnieuw, goed voor Harmen Brouwers eerste hattrick.

En op zaterdag 13 augustus is er in het kader van Tsjerkepaad een Kleasterrûntsje vanuit de Grote Kerk in Dokkum. Deelnemers kunnen kiezen voor een wandeling of een fietstocht langs diverse open kerken.

Het weer

Vandaag waait de wind uit het noordoosten. Er is een mix van wolken en zon en wordt het 21 tot 25 graden.

Elke ochtend een overzicht krijgen van de mooiste artikelen uit het Friesch Dagblad in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag!

Nieuws

menu