Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener: Ontbijttassen voor leerlingen van IKC Eestroom in Leeuwarden en een duurder veerbootkaartje naar Terschelling en Vlieland

Gewassen in een liturgische schikking tijdens een oogstdienst. Foto: Anke Bingel

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is vandaag het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad.

Leren met een lege maag: dat lukt niet goed en dat weten ze op IKC Eestroom in Leeuwarden ook. Daar krijgen alle leerlingen daarom de komende drie maanden elke week een ontbijttas met brood van de school. Omdat sommige kinderen dat thuis niet meer krijgen.

Heb je nog plannen voor een uitje naar Vlieland of Terschelling? Let op: dan moet je binnenkort meer betalen voor de veerboot. Rederij Doeksen heeft toestemming gekregen om een brandstoftoeslag in te voeren, en die is voor niet-eilanders best fors.

Vandaag is het Allerzielen en al sinds de middeleeuwen is het traditie in (vooral) de katholieke kerk om op deze dag overleden dierbaren te herdenken. Dat gebeurt vandaag ook op verschillende plekken in Fryslân, met het branden van kaarsjes of een speciale viering. Het is overigens vandaag ook Dankdag, dat vooral in protestantse kring wordt gevierd .

Wantrouwen in Dantumadiel: de fracties van het CDA en de FNP zijn not amused dat burgemeester Agricola namen van twee van hun raadsleden heeft doorgeven aan de politie in een onderzoek naar het lekken van een integriteitsrapport. Waarom alleen die twee namen? ,,Troch sa’n kwestje wurdt der kweatinken wekt.”

Zingen in het Fries in de kerkdienst: dat wil It Kwartettenkoor graag weer doen. In coronatijd kon dat niet en toen lag het koor eigenlijk stil. ,,Online oefenje, wurke by ús net.”

Het leest als een roman, een ongelooflijk verhaal, en dat bleek het uiteindelijk ook te zijn: de brandstofloze motor die Johannes Wardenier uit Wolvega in 1934 had ontworpen. Een week lang geloofde iedereen hem en hij haalde de kranten tot in Amerika. Het bleek alleen niet te kloppen.

Weer

Er zijn zonnige periodes vandaag, maar vooral ‘s ochtends kunnen er ook buien vallen. Het wordt 14 graden, met een vrij krachtige zuidwestenwind.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu