Dit artikel is vandaag gratis

Over onveilige bossen, stijgende huizenprijzen en een uurwerk dat na 100 jaar weer in Fryslân staat: dit zijn de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad van 22 februari | Dagoverzicht

Jan Arendz en Marijke Geertsma tidens de repetysjes fan it stik Echt Wier! yn de Frjentsjerter Koornbeurs. Se binne yn har deistige libben net allinne kollega’s mar ek man en frou. Foto: Catrinus van der Veen

Elke dag staan er mooie verhalen in het Friesch Dablad en in dit overzicht staan ze handig op een rij. Lees meer over waarom je even niet naar het bos moet, de nieuwe voorstelling van Jan Arendz en Marijke Geertsma en over te weinig groen in Leeuwarden.

Het stormachtige weer van de afgelopen dagen heeft veel schade veroorzaakt. Niet alleen in de stad maar ook in het bos. Natuurbeheerders raden af om naar het bos te gaan. Manon van Wesel, boswachter Zuidoost-Fryslân bij Staatsbosbeheer: ,,Veel bomen staan op spanning en kunnen met een zuchtje wind alsnog omvallen.”

Wie zich afgelopen jaar een bestaande koopwoning in Fryslân wilde toe-eigenen, moest daar gemiddeld 290.253 euro voor neertellen. Afgelopen jaar is de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning met 14,2 procent gestegen. Sinds het begin van de metingen in 1995 werd nooit eerder zo’n hoog prijspeil bereikt.

Een uniek uurwerk van Meindert Riemersma uit Kollum is weer terug in Fryslân. 100 jaar heeft het uurwerk gezworven door Nederland en gisteren was hij weer terug in de provincie. De klok heeft een speciale plek gekregen in het Planetarium in Franeker, waar hij een prachtige plek heeft tussen andere bijzondere radarwerken.

Volgens een rapport van Natuur & Milieu is meer dan de helft van de buurten in de gemeente Leeuwarden is niet groen genoeg. De buurt Gerard Dou is het minst groen. Daar is slechts 4,4 m2 groen per woning. In Schieringen is het meeste groen te vinden: 463 vierkante meter per woning.

Friese gemeenten zijn niet blij met de plannen van Den Haag over de gemeentefinanciën. Het gemeentefonds wordt gekort en anders gefinancierd, pas ver na de gemeenteraadsverkiezingen 16 maart krijgen gemeenten meer te weten over de precieze financiële vooruitzichten en Rutte IV wil 1,6 miljard euro uit het gemeentefonds halen. ,,Wij vinden dat het rijk ons onfatsoenlijk behandelt”, zeggen wethouders Tytsy Willemsma (Tytsjerksteradiel) en Harjan Bruining (Achtkarspelen).

Jan Arendz en Marijke Geertsma spelen na twee jaar stilte weer in een nieuw toneelstuk. ‘Echt Wier!’ is een Friestalige voorstelling die op komische wijze dagelijkse zaken schetst die iedereen herkent. Frâns Faber verzorgt de muziek tijdens de voorstelling. In onderstaand artikel staat waar en wanneer Echt Wier! te zien is.

Wil je elke dag een overzicht krijgen van de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad, rechtstreeks in je mail? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

menu