Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 12 december: In Tzum draait weer een windmolen waar het hele dorp van profiteert en de gemeente Leeuwarden zegt 'dank je wel' tegen vrijwilligers

Algemene ledenvergadering van de Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden in het WTC Leeuwarden. Foto: Marcel van Kammen

Goedemorgen! Het is maandag, een nieuwe werkweek is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van maandag 12 december.

Ze zetten zich altijd zelf in voor anderen, maar nu werden ze zelf verzorgd en vermaakt: vrijwilligers in de gemeente Leeuwarden. De gemeente organiseerde voor hen een speciaal winterfeest.

Het had heel wat voeten in de aarde, maar zaterdag is de nieuwe buurtmolen van Tzum feestelijk in gebruik genomen. De molen van 1 MW kan bijna duizend huishoudens per jaar van stroom voorzien.

Marije Visser is jeugdinternational in het Nederlandse korfbal en verschillende topclubs klopten al bij haar aan de deur. Maar voorlopig blijft ze trouw aan haar club Mid-Fryslân.

Het is koud, maar amateurvoetballers kwamen dit weekend voor de laatste keer dit jaar in actie. In de laatste speelronde voor de winterstop verspeelde Blauw Wit’34 de koppositie in de eerste klasse op zaterdag aan Pelikaan S.

Het begon met een pepermuntblik van de firma Tonnema uit Sneek. ,,En dan krijt it firus dy te pakken.” Inmiddels heeft Geert Hof vier- tot vijfhonderd blikken. Een selectie van z’n verzameling is nu te zien in Museum Joure.

Het weer was er best een beetje naar, al zit een Elfstedentocht er voorlopig echt niet in. Maar de leden van de Elfstedenvereniging kwamen zaterdag wel bij elkaar om te praten over de Tocht der Tochten. Bijvoorbeeld over de vraag hoe je de herinnering eraan levend houdt. Want weet jij nog hoe het was, die laatste Elfstedentocht?

Weer

Koud: dat blijft het ook vandaag. ‘s Ochtends kan er nog een mistbank zijn, maar in de loop van de dag lost de bewolking op. De temperatuur komt nauwelijks boven nul, en ‘s nachts kan het zo’n 6 graden vriezen. De grote vraag blijft: is het genoeg om deze week nog eens te kunnen schaatsen?

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu