Dit artikel is vandaag gratis

Dagopener: Koster Johannes van der Hoek zoekt zondag een ander plekje in de kerk en jongeren voelen zich vaker eenzaam dan ouderen

Johannes van der Hoek neemt na 45 jaar afscheid als koster van de Christelijke Gereformeerde Kerk Dokkum. Foto: Marcel van Kammen

Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws in het Friesch Dagblad van vrijdag 30 september.

Eenzaam zijn na corona: dat lot treft veel jongeren, ook in Fryslân. Volgens het CBS voelde zo’n 14 procent van de jongeren zich in 2021 eenzaam. In 2019 lag dat percentage nog op 8 procent.

En een primeur op Schiermonnikoog: daar is tijdens het Schiermonnikoog Festival, dat van 1 tot en met 6 oktober plaatsvindt, een instrument te horen dat nooit eerder in Nederland was: een pianographe. Het bijzondere is: dit instrument kan zowel geluid als beeld voortbrengen.

Koster Johannes van der Hoek zat 45 jaar lang op een vertrouwd plekje in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Dokkum: links achterin. Dan kon hij gemakkelijk even ‘uit de bank’ komen als er iets was. Maar zaterdag neemt hij afscheid als koster en dus zit hij zondag ergens anders in de kerk.

En wat als je niet goed in het Nederlandse onderwijs past en al dat leren uit boeken niet echt jouw ding is? Dan kan het nog best wel eens lastig zijn om een baan te vinden. Maar voor die jongeren is er de beroepenmarkt in Leeuwarden. Bedrijven hebben namelijk ook deze jongeren hard nodig. Jongeren zoals Dennis. ,,Je moet bij mij niet met een theorieboekje komen, maar in de praktijk kan ik veel. Als iemand dat interessant vindt, kan ik diegene zo leren hoe je een auto uit elkaar haalt en weer in elkaar zet.”

Het gaat wereldwijd niet goed met de vogelstand, blijkt uit een rapport van BirdLife International. Veel soorten gaan achteruit, één op de acht soorten wordt zelfs met uitsterven bedreigd. ,,Het is niet vijf vóór, maar vijf óver twaalf.”

We hebben het allemaal wel eens gezien: een grote tractor of andere machine die het gras in de bermen maait. Maar wat kun je met dat bermgras doen? Daar verschillen de meningen nog over.

Vanavond maakt een Fries zijn debuut in het profvoetbal. Niet als speler, maar als scheidsrechter: Wouter Wiersma uit Surhuisterveen fluit de wedstrijd Telstar-Jong FC Utrecht. Hoe zijn loopbaan als scheidsrechter begon? Ach ja, heel klassiek met een invalbeurt. ,,De skiedsrjochter kaam net opdaagjen en dêrnei de fraach: Wouter, kinsto net efkes...?”

Weer

Vandaag blijft het overdag vrijwel overal droog. Wel is er ‘s ochtends kans op mist, maar als die optrekt, wordt het zonnig. In de middag neemt dan vanuit het westen geleidelijk de bewolking toe en het wordt zo’n 16 graden.

Elke dag onze nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier daarvoor in . Fijne dag nog!

Nieuws

menu