Dit artikel is vandaag gratis

Over tiny houses, het nieuwe Cambuurstadionen een In memoriam van 'boer en minskeminsk' Jan de Groot: dit zijn de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad van vrijdag | Dagoverzicht

Het ontwerp van het nieuwe Cambuurstadion met de hoofdingang. Bron: Widdershoven Architecten

Elke dag staan er mooie verhalen in het Friesch Dablad en in dit overzicht staan ze handig op een rij. Lees hier onder meer over tiny houses in Fryslân en het ontwerp van het nieuwe Cambuurstadion.

Ooit liep Fryslân ermee voorop: het nieuwe woonconcept tiny houses. In 2017 werden er in Hurdegaryp bij wijze van proef vijf gebouwd. Hoe is het vijf jaar later met de bouw van tiny houses in Fryslân gesteld? ,,Nu gebeurt het niet zoveel meer. Dat is jammer”, zegt Marjolein Jonker, voorzitter van de Stichting Tiny House Nederland.

Er lijkt een laatste hobbel te zijn genomen voor het nieuwe Cambuurstadion. Het nieuwste ontwerp van architect Ludo van Widdershoven kan op goedkeuring rekenen van welstandscommissie Hûs en Hiem. Eerder vond de commissie nog ,,dat het ontwerp meer op een kantoor dan op een voetbalstadion leek” , nu was Hûs en Hiem unaniem positief.

Nieuws uit Beijing was er ook. Of nou ja, niet helemaal uit Beijing, maar dichter bij huis in Akkrum: daar woont shorttracker Daan Breeuwsma, die niet op de Spelen is. Zijn vriendin Rianne de Vries is dat wel. Maar waar en hoe hij haar aanmoedigt vanuit huis? Dat weet Breeuwsma niet: ,,Ik haw it yn dizze wiken by de Olympyske Spullen hiel drok. Foar Omrop Fryslân en de NOS fersoargje ik op ferskate mominten kommentaar by de wedstriden en fansels train ik troch, hast alle dagen om fit te bliuwen.”

Een duurzame Rabobank en een In memoriam

De inflatie loopt nog op en de woningmarkt is nog steeds oververhit. En het tekort houdt aan, verwachten deskundigen van adviesbureau Capital Value . De Rabobank verwacht nu vooral te investeren in verduurzaming door bedrijven en particulieren. Die markt groeit, zegt de bank, mede door de aanpak van overheidswege.

En het is nauwelijks te begrijpen, maar ‘boer en minskeminsk Jan de Groot fan Hilaerdermieden is net mear te rêden’, schrijft verslaggever Edward Jorna in dit ‘In memoriam’.

Voor Jan de Groot was de vraag ‘hoe is het met je?’, niet zomaar een beleefdheidsvraag. Hij meende het, en was geïnteresseerd in het antwoord. ‘It moat dêrom west hawwe dat der sa’n aldermachtichst soad minsken op it ôfskie wiene. En dat der yn it hert fan sa’n aldermachtichst soad minsken in djip gat slein is.’

Nieuws

menu