Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 1 december: Arriva is op het matje geroepen en in Hegebeintum kan je eeuwenoude bijbels aanraken

Directeur stichting Alde Fryske Tsjerken Hester Simons bij de tentoonstelling van oude gerestaureerde bijbels in het bezoekerscentrum van Hegebeintum. Foto: Jan Spoelstra

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Fryslân en Groningen tikken Arriva op de vingers vanwege de vele vertraagde en uitvallende treinen. De vervoerder heeft opdracht gekregen om snel met een verbeterplan te komen.

Donateurs van Stichting Alde Fryske Tsjerken kregen woensdag de kans om een aantal gerestaureerde eeuwenoude bijbels te bekijken en aan te raken. De stichting liet dit jaar tien bijbels uit haar verschillende kerken restaureren door Frisian Colorists and restorers.

Een voor Fryslân ongekende stadsontwikkeling, zo werd de stadsvernieuwing van het Spoordokgebied in Leeuwarden een jaar geleden genoemd. Omwonenden, belangstellenden en betrokkenen konden de plannen voor Spoordok woensdag voor het eerst in 3D bekijken, op een grote maquette in de hal van het Stationskwartier.

Dat je blijvende gehoorschade kun oplopen van muziek in het uitgaansleven ondervond Mirte de Graaf aan den lijve. Ze heeft sinds 2017 tinnitus en draagt altijd oordopjes. De muziek mag in de horeca ook wel zachter, vindt ze.

Gedeputeerde Sietske Poepjes is vorige week met een goed gevoel teruggekomen van een overleg met bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen over de leerstoelcrisis frisistiek. ,,Wy hawwe fêststeld dat der net in heechlearaarleas tiidrek wêze mei. De RUG hat oanjûn him sterk te meitsjen om dat foar te kommen.”

Interactie en aandacht zijn belangrijke voorwaarden voor een goede taalontwikkeling bij kinderen. Helaas hebben ouders in de speeltuin, achter de kinderwagen, maar ook thuis veel aandacht voor hun smartphone. Evelyn Bosma, taalwetenschapper bij de Fryske Akademy, kent zelf de valkuil. Ze roept (groot)ouders op te investeren in echte interactie.

Weer

Vandaag is er een mix van wolken en zon. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust is er kans op een bui. Verder naar het zuiden blijft het droog. Het wordt 6 graden, maar door de matige oostenwind maakt het voor het gevoel enkele graden kouder.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu