Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 1 november: Protestantse Gemeente Franeker helpt asielzoekers aan een woonruimte en peilverhoging in de polder is onvermijdelijk

Excursie op boerderij Hasthem Hoeve in Baaium van Anne en Itte Smink. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! November is aangebroken en dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Het waterbeheer waarbij het peil in de polders wordt afgestemd op het gebruik van de grond is niet langer houdbaar. Om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden moet ook geaccepteerd worden dat er soms wateroverlast is.

Schrijnend, on-Nederlands en onverteerbaar. Dat vindt de Protestantse Gemeente Franeker van de situatie in Ter Apel, waar asielzoekers de afgelopen maanden voor de hekken van het aanmeldcentrum moesten slapen omdat er binnen geen ruimte voor hen is. En dus kwam de kerkgemeente in actie: er werd ruimte gemaakt om drie asielzoekersgezinnen op te vangen.

Ben ik op deze manier goed bezig? Is het voor mijn bedrijf mogelijk om nu te investeren? Hoe kan ik nu de omslag maken naar biologische landbouw? Boeren uit Noord-Nederland hebben vooral behoefte aan duidelijkheid, zo bleek maandagavond tijdens een bezoek van landbouwminister Piet Adema aan Drachten.

Na het uitzonderlijk goede jaar 2021 zijn dit jaar weer minder gruttopaartjes en -nesten geteld in Fryslân. Het broedsucces is ook te laag.

Wolven hebben in september vijf schapen en een kalf gedood op Fries grondgebied. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenschade bijhoudt.

Kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit kunnen dit jaar ondanks hun eetbeperking op meerdere plekken genieten van lekkers tijdens de intocht van Sinterklaas. In acht Friese dorpen en steden deelt een speciale Piet glutenvrije kruidnoten uit.

En een nieuwe speelronde in het amateurvoetbal en die leverde weer genoeg stof tot napraten op. Over rode kaarten, wel of geen buitenspel en vijf keer scoren in één wedstrijd. Geniet nog één keer na van het voetbalweekeinde van 29 en 30 oktober 2022.

Weer

Het warme herfstweer blijft achter in oktober en de nieuwe maand starten we met een harde wind uit het zuidwesten. Buien en zon wisselen elkaar af en de temperatuur loopt op tot 15 graden. Vanavond kunnen er nog felle buien ontstaan met kans op onweer, windstoten en hagel.

Wil je elke dag het nieuws uit het Friesch Dagblad in je mailbox krijgen? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag nog!

Nieuws

menu