Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart: De nieuwste films, schoon water is niet zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt en hoe ziet Fryslân er in 2050 eigenlijk uit?

Politici van de FNP bekijken in 2019 hoe schapenhouders in Drenthe zich verweren tegen de wolf. Foto: Jaspar Moulijn

Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Je doet de kraan open, en er komt schoon water uit. De normaalste zaak van de wereld, toch? Nee dus, zo normaal is dat niet. Het waterschap moet aan de bak om ons water schoon te houden. Vier lijsttrekkers vertellen hoe zij dat willen doen.

Wie nu door Fryslân rijdt kan het zich niet voorstellen, maar over tientallen jaren ziet de provincie er heel anders uit. Hoe dan? En kunnen we er nu al op inspelen?

Hoe moet het verder met de veerdienst naar Ameland en Schiermonnikoog? Rederij Wagenborg vroeg het aan politieke partijen op de eilanden en die kwamen met hele verschillende ideeën.

Bij de provincie Fryslân hebben tot nu toe zeven veehouders subsidie aangevraagd voor de aanschaf of uitbreiding van wolfwerende afrastering. De provincie kende in totaal 20.652 euro subsidie aan hen uit. Daarmee blijkt de subsidieregeling, die in april 2022 werd geopend, nog niet erg in trek bij schapen- en geitenhouders.

In het provinciehuis in Leeuwarden zijn Menno Brouwer (Partij voor de Dieren) en Maarten Goudzwaard (JA21) bijna buren. Maar ideologisch liggen de twee mijlenver uiteen en ze scheppen er genoegen in om die politieke verschillen uit te venten.

SC Cambuur-aanvoerder Alex Bangura (23) kreeg zijn christelijke geloof van huis uit mee en voert nog steeds veel gesprekken met zijn moeder over het geloof. Zij stimuleert hem om te vertrouwen op God.

Filmtips

Welke films kun je in de bioscoop kijken dit weekend? Nou, ga bijvoorbeeld naar Saint Omer, tipt recensent Vincent Meininger. Dit indrukwekkende speelfilmdebuut speelt zich voor het overgrote deel af in de rechtszaal, maar is in meerdere opzichten geen doorsnee rechtbankdrama. Het is van meet af aan duidelijk wie er schuldig is. De vraag is hoe deze moeder tot zo’n gruwelijke daad is gekomen (★★★★☆).

En wie achter het net heeft gevist voor de grote tentoonstelling van Vermeer in het Rijksmuseum, kan nog wel naar de documentaire Dicht bij Vermeer . Die licht aardig wat sluiers op van deze intrigerende kunstenaar terwijl we maar weinig van hem weten (★★★☆☆).

Weer

Het kan sneeuwen vandaag! Eerst valt de neerslag nog als een mengeling van natte sneeuw en regen bij temperaturen van enkele graden boven nul. Maar later op de dag draait de wind naar het noorden en voert dan koude lucht aan. De temperatuur daalt dan naar het vriespunt en in de avond kan dan enkele centimeters sneeuw vallen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu