Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 10 november: Er komt een fonds om ondernemers te helpen met hun energierekening en Sneek kan weer op een waardige manier slachtoffers van de holocaust herdenken

Burgemeester Jannewietske de Vries krijgt van kunstenaar Piet Cohen het ontwerp van het nieuwe Joodse monument overhandigd. Foto: Marianne Velsink

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Er komt een fonds voor het midden- en kleinbedrijf om ondernemers tegemoet te komen in de hoge energiekosten en de inflatie. Provinciale Staten werden het daarover woensdag eens met gedeputeerde Friso Douwstra.

Het Joodse monument aan de Wijde Burgstraat in Sneek was drie Snekers al jaren een doorn in het oog. Ze klommen in de pen, kregen kunstenaar Piet Cohen zover een nieuw gedenkteken te ontwerpen en kregen ook bij de gemeente Súdwest-Fryslân de handen op elkaar. Woensdag werd het ontwerp voor het nieuwe Joodse monument gepresenteerd.

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof neemt niet eerder dan volgend jaar een besluit over het toestaan van gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard. Dat zei ze woensdagavond tijdens een debat met de Tweede Kamer. Die is teleurgesteld dat er nog altijd geen duidelijkheid is.

Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân, is blij dat de coalitie het eindelijk eens is over de komst van een nieuwe wet rondom het opvangen van asielzoekers. ,,Als veiligheidsregio’s hebben we hier lange tijd om gevraagd. Het is positief dat de wet nu een stap verder is”, aldus Buma.

Dirigent Gatse Hylkema wilde altijd nog eens optreden met een black-gospelkoor. Zaterdag gaat die wens in vervulling: zijn orkest van Muzykferiening OpMaat en koor Soul of Gospel verzorgen dan samen Oh Happy Night in de loods van Klaas Zijlstra Metaalbewerking in Berltsum.

Weer

Vandaag is er veel bewolking maar het blijft wel droog. De temperatuur loopt op naar 14 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu