Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 11 november: Boeren protesteren weer in Drachten tegen het stikstofbeleid en kleinschalige ouderenzorg slaat aan in Fryslân

In restaurant De Fûke in Echten werden mantelzorgers in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Foto: Simon Bleeker

Wie in Drachten woont, kon het donderdagavond horen: toeterende auto’s en tractoren die door de straten reden. Tientallen boeren trokken donderdagavond Drachten in om te protesteren tegen het stikstofbeleid.

Fidesta Zorg, een Friese organisatie met kleinschalige woonzorgvoorzieningen, is flink aan het uitbreiden en opent zowel binnen als buiten Fryslân nieuwe zorglocaties. Zo wil de organisatie onder meer een nieuw complex openen in een oude boerderij aan de Haadstrjitte in Feanwâlden.

Het moet midden jaren zestig zijn geweest dat Jan Pieter Dykstra (77) uit Workum verkering kreeg ,,mei in ferpleechsterke” die hem Tortilla flat te lezen gaf, een vroege roman van de Amerikaanse Nobelprijs-winnende schrijver John Steinbeck. ,,Dat pakte my, en dêrnei haw ik folle mear fan him lêzen.” Nu heeft hij een werk van hem in het Fries vertaald.

Contact met lotgenoten, praten met gelijkgestemden die weten wat je doormaakt: het blijft belangrijk voor mantelzorgers. Donderdag werden ze daarom in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg.

Verbazing in korfballand deze zomer toen Harjan Visscher koos voor een avontuur bij LDODK, en niet bij DOS’46 uit Nijeveen. Wat Visscher zoekt in Gorredijk? ,,Het allerhoogste.”

In 1989 kon het nog: overstappen van Cambuur naar Heerenveen zonder veel ophef. Geert Huitema deed het, al stopte zijn carrière door ziekte noodgedwongen te vroeg. Voor zondag in de Friese derby hoopt hij op een gelijkspel: ,,Myn hert leit by beide klups.”

En in de aanloop naar die derby verloor Cambuur opnieuw deze competitie, dit keer van Feyenoord. Maar het vertrouwen in een goede afloop van de derby zondag is er wel, op basis van het vertoonde spel. ,,Wij gaan drie punten pakken.”

Weer

Er schuiven nog wat wolken over onze regio, maar de zon is aan de winnende hand. De regenpakken en paraplu’s mogen weer even de kast in, want met neerslag hoeven we voorlopig geen rekening te houden. De wind komt uit het zuidwesten en voert milde lucht aan. Het wordt zo’n 14 graden, prima weer om lekker naar buiten te gaan en natuurlijk Sint Maarten te lopen!

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad in je mailbox wilt krijgen. Fijne dag vandaag!


Nieuws

menu