Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 15 december: Burgum liep massaal warm voor de natuurijsprimeur en de onrust onder boeren is voorlopig nog niet voorbij

Het publiek was in groten getale afgekomen op de natuurijsprimeur in Burgum van IJsvereniging Bergum. Foto: ANP

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Burgum liep woensdagavond massaal warm voor de natuurijsprimeur. Naar schatting drie- tot vierduizend mensen omzoomden de skeelerbaan van IJsvereniging Bergum om Gary Hekman en Maaike Verweij te zien winnen.

Voor wie hoopt dat de rust snel wederkeert onder de boeren had Joris Lohman van Foodhub , dat zich inzet voor een gezond en duurzaam voedselsysteem, slecht nieuws. De protesten zijn een gevolg van een transitie waar de landbouw middenin zit. Het duurt al gauw tientallen jaren voor we in rustiger vaarwater komen, zei hij woensdagochtend op de slotmanifestatie van het 50-jarig bestaan van de Friese Milieu Federatie.

De A7 tussen Sneek en Joure blijft ook donderdag dicht nadat er woensdagochtend asfalt in de Prinses Margrietkanaaltunnel bij Uitwellingerga omhoog kwam. Dat meldt Rijkswaterstaatwoordvoerder Christiaan Kooistra.

Seksualiteit is een belangrijk onderwerp voor jongeren en toch lijkt het op veel middelbare scholen nog altijd een afwezig thema. Tryater treedt daarom in schoolklassen op met de voorstelling Flam, waarin Hidde en Fien open vertellen over hun gevoelens, verlangens, vooronderstellingen, ervaringen en twijfels over liefde en seks.

Landbouwminister Piet Adema kan op veel krediet rekenen van boeren, bleek woensdag op de ledendag van LTO Noord in Drachten. ,,Hy kin it goed ferkeapje, mar it ferskil my syn foargongers is: de wil om de skouders derûnder te setten en gebrûk te meitsjen fan it bytsje romte dat hy krijt.”

De economie van Fryslân is in het derde kwartaal van dit jaar met 2 tot 4 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fryslân loopt daarmee in de pas met het grootste deel van Nederland.

Weer

De komende dagen blijft het koud. Wolken worden afgewisseld met zonnige momenten en verspreid over de provincie valt er een enkele winterse bui. Het wordt 3 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu