Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 15 maart: 'Ik gun iedereen hetzelfde als wat ik ook heb': Friezen vertellen over wat hen wel of niet naar het stemhokje drijft en hoe bestuurbaar is Fryslân na deze verkiezingen nog?

Melle Zwerver, Maike van der Meer, Jan de Jonge, Warner Halbesma en Ybertha Elzinga, Pieter Dijkstra en Raoul van Asperen. Foto's: Nel Jensma

Goedemorgen! Het is verkiezingsdag en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Woensdag mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In aanloop naar de verkiezingen ging het Friesch Dagblad de straat op. Wat hebben de Friezen met deze verkiezingen? Gaan ze stemmen? Weten ze wat de provincie doet? Hebben ze een mening over het waterschap en vinden ze die belangrijk genoeg om ervoor naar de stembus te gaan?

De versnippering in de provinciale politiek wordt deze woensdag naar verwachting nog iets groter dan die al is. Hoe bestuurbaar is Fryslân na de verkiezingen nog?

Volg hier het liveblog over de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van Fryslân

Boeren hebben in Fryslân in ruim tweeënhalf jaar tijd zeker 237 aanvragen voor kleine windmolens gedaan. 158 hiervan zijn inmiddels gerealiseerd of de vergunning daarvoor is verleend. Dat blijkt uit een rondvraag bij Friese gemeenten van het Friesch Dagblad .

In de rij stonden ze dinsdag. De driehonderd vrouwen die de laatste bijeenkomst van vrouwenbeweging Passage in Fryslân wilden meemaken in Drachten. ,,Eigenlijk snap je niet dat we gaan stoppen.’’

Jantje Zijlstra-de Winter (69) uit Dokkum is dinsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de versierselen in Leeuwarden, in Borniaherne, uitgereikt door burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Weer

Vandaag is het droog bij een mix van wolken en zon. Het wordt 7 graden bij een matige tot aan zee soms krachtige westenwind.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu