Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 15 november: Zorgverleners vrezen dat mensen de zorg nog meer gaan vermijden vanwege hogere premie en de brug bij Kootstertille moet in 2023 al het verkeer aankunnen

De zorgpremies voor 2023 worden duurder. Foto: Shutterstock

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Zowel de zorgpremie als de aanvullende verzekering gaan in 2023 omhoog. Zorgverleners vrezen dat mensen de zorg het komende jaar nog meer gaan vermijden dan nu al gebeurt. Dat kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Als alles volgens plan verloopt, dan wordt ,,binnen enkele maanden” begonnen met de betonversterking van de brug bij Kootstertille. Die ingreep, waarvoor de provincie geld krijgt van het rijk, moet normaal verkeer over het Prinses Margrietkanaal in de loop van 2023 weer mogelijk maken. Nu geldt een beperking voor zwaar verkeer.

Een 20-jarige man uit Leeuwarden moest zich maandag verantwoorden voor de rechtbank in Leeuwarden omdat hij ervan verdacht wordt een verkeersongeval te hebben veroorzaakt op 21 maart vorig jaar. De officier: ,,Normaal zeg ik: ‘niemand stapt ‘s ochtends in de auto met het idee om iemand aan te rijden.’ Maar dit is afwijkend, hier stonden alle seinen op rood.”

,,Een puist in het landschap en op een plek die niet hoefde”. Met die woorden sloot omwonende Dolph Kessler zijn stortvloed aan kritiek af over de komst van een ruim twee hectare groot bedrijventerrein bij de Sanjesreed in Oentsjerk. Kessler stapte maandag met zijn advocate en een woordvoerster van Praktijkboerderij Oenkerk naar de Raad van State om het bestemmingsplan voor de nieuwe bedrijvigheid in het dorp van tafel te krijgen.

Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel vragen 15,5 miljoen euro van het rijk om de kwaliteit van het leven op de eilanden te verbeteren. Ze willen het geld gebruiken voor woningbouw, onderwijs, bereikbaarheid en duurzaamheid.

En er is weer een nieuw overzicht van het amateurvoetbal in het afgelopen weekend. Er viel weer genoeg te beleven op de Friese velden.

Weer

De dag begint lokaal met lichte regen. Later in de ochtend en in de middag is het overwegend droog met af en toe zon. Het wordt 12 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu