Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 16 december: Noardeast-Fryslân wil een jaarwisseling zonder gedoe, de hoogste kerstboom van Fryslân staat in Donkerbroek en welke nieuwe films zijn de moeite waard?

De Pleats moet wat betreft Geesje en Eelke Duursma de huiskamer van Burgum zijn. Foto Marcel van Kammen

Goedemorgen! Het is vrijdag, bijna weekend en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Vorig jaar ging het behoorlijk mis in verschillende dorpen in Noardeast-Fryslân bij oud en nieuw. Dat niet weer, dacht het gemeentebestuur. En dus is er een plan gemaakt.

Stond in Franeker de hoogste kerstboom van Fryslân? Nu niet meer, want in Donkerbroek hebben ze hun best gedaan een nét iets hogere boom te vinden. En dat is gelukt.

Vorig jaar telden ze niet mee in de eredivisie van het vrouwen zaalvoetbal, maar nu gaan ze fier aan kop: Libertas uit Driezum. Hoe komt dat? ,,Het loopt als een trein.”

Een scootmobiel is meestal een voertuig voor een klein stukje rijden. Toch? Niet voor Hans van Riet uit Peins, want die doet op 21 december mee aan The Christmas Challenge om geld op te halen voor Dierenambulance Dier in Nood. En dan legt hij een afstand van maar liefst 200 kilometer af.

Geen sterrenmaaltijd, maar wel een goede en gezonde maaltijd uit een keuken die met zijn tijd meegaat. Dat krijg je in De Pleats in Burgum. Eigenaren Geesje en Eelke Duursma houden het restaurant al 25 jaar draaiende.

Films

En welke films kun je kijken dit weekend? Onze recensenten bekeken deze twee films uit het ruime aanbod: Triangle of Sadness en de documentaire Candy .

Over Triangle of Sadness (★★★★☆) schrijft Vincent Meininger: ‘In Östlunds films zit vaak een scène die je niet snel vergeet. Hier is dat een chic diner met oesters, kaviaar en champagne, dat door een storm volledig in het honderd loopt. De hypocrisie van de puissant rijke gasten wordt blootgelegd en ze worden vervolgens letterlijk te kakken gezet in een absurdistische vertoning die even onsmakelijke als hilarisch is.’

De documentaire Candy volgt saxofonist Candy Dulfer tijdens de coronacrisis. Geen gemakkelijke periode, lief en leed worden in de documentaire gedeeld, al worden niet alle onderwerpen even goed uitgediept. ‘Als deze documentaire iets laat zien dan is het wel dat de 53-jarige Candy Dulfer nog steeds een nuchtere Hollandse is’, aldus de recensie.

Weer

Het was koud deze dagen en dat blijft zo: tot en met zondag is het winters weer. In de nachten vriest het licht tot matig (-3 tot -6 graden) en overdag komt de temperatuur rond of net boven 0 graden uit. Vandaag is geregeld de zon te zien en waarschijnlijk is er geen neerslag. In de loop van het weekend neemt de bewolking wel toe en zondag kan wel neerslag vallen, in de vorm van sneeuw en later regen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu