Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 16 november: Het MCL en ziekenhuis Tjongerschans gaan fuseren en inwoners van Rottevalle willen bouwen op eigen grond tegen de woningnood.

De ingang van de spoedeisende hulp bij het MCL. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van 16 november.

De ziekenhuizen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Tjongerschans willen per 1 januari 2024 fuseren. Dat hebben de in Leeuwarden en Heerenveen gevestigde ziekenhuizen dinsdag bekendgemaakt. Onder welke naam zij samen verdergaan, is nog onbekend.

In Rottevalle willen twee families uit het dorp graag een kleinschalig nieuwbouwproject realiseren. Wat een van de betrokkenen, Jan Veenstra, betreft verrijzen er binnenkort zo’n 25 woningen aan de zuidkant van het dorp. ,,Ik had nog een stuk braakliggend weiland liggen en ik weet hoe hoog de nood is.”

PvdA Fryslân riep afgelopen weekeinde Friese bedrijven op het minimumloon te gaan verhogen naar veertien euro per uur. Dat deden ze tijdens een bezoek aan zuivelbedrijf FrieslandCampina. Die heeft volgens de partij een voorbeeldfunctie voor andere Friese bedrijven omdat het een van de grootste werkgevers van de provincie is.

Hoe welkom voel je je bij een kerkdienst, als je normaal gesproken nooit een kerk bezoekt? Alpha Nederland testte de afgelopen maanden de gastvrijheid van de kerken in Nederland. Speciaal ingehuurde mysteryguests bezochten vieringen in 75 kerken. Gemiddeld kregen de kerken een 6,7.

Veel duurzamer dan met een zeiltjalk kun je niet varen, zou je denken. Toch steekt Joost Martijn zes ton in het fossielvrij maken van zijn historische tjalk De Overwinning. Het eerste schip van de bruine vloot in het Waddengebied dat wordt vergroend.

Weer

Na een kletsnatte nacht kan het vanochtend nog even regenen. Later in de ochtend wordt het vanuit het zuidwesten droog en vanmiddag is er ruimte voor de zon. Het wordt 12 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu