Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 17 december: Gascrisis doorbreekt 50-jarige oliebollentraditie van Het Anker in Oosterwolde en na twee jaar stilte weer drukte bij vuurwerkverkopers

Archiefbeeld uit 2014. Harm Kerssies leegt de bak met de allerlaatste bollen. In dat jaar werden er 20.000 oliebollen en 3.500 appelflappen gebakken. Foto: Rens Hooyenga

Goedemorgen! Het is weekend, geniet ervan en start deze winterse zaterdag rustig op met het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Er wordt dit jaar geen oliebollenactie gehouden door de PKN-gemeente Oosterwolde. Redenen zijn de hoge kosten voor gas en ingrediënten, als bakolie en meel. Roelof de Vries van de evenementencommissie zegt dat het niet anders kan.

Na twee jaar niet knallen kunnen mensen weer los, oud en nieuw kan weer zonder coronaregels en zonder vuurwerkverbod en met de gehele vrienden- en kennissengroep gevierd worden. Dat merken ze ook bij de vuurwerkverkooppunten in Fryslân.

De politie Fryslân registreerde dit jaar tot nog toe 5483 keer een incident met een ‘verward persoon’. Dat is minder dan in 2021, maar het aantal blijft over de laatste jaren stabiel. Sinds de inzet van de Rapid Responderbus in Fryslân loopt het aantal incidenten niet terug, maar wordt de hulp aan deze groep wel adequater.

De woensdag overleden oud-NSB’er Jacob Luitjens was voor zover bekend de laatste nog levende NSB’er in Nederland. In 1982 werd hij door Jack Kooistra uit Leeuwarden in Canada opgespoord, om in 1992 tot 28 maanden cel veroordeeld te worden.

Martin en Tirzah Hofman en hun drie kinderen vertrokken een jaar geleden naar Zuid-Afrika om aan de slag te gaan voor Filadelfia Zending. Nu zijn ze voor een maand terug in Nederland. De rollercoaster van een beginnend zendingsgezin hebben ze aan den lijve óndervonden.

Weer

Het winterweer houdt tot en met zondagavond aan. In de nachten vriest het dit weekend licht tot matig met -3 tot -6 graden, overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Daarbij staat vooral op zondag een koude zuidenwind, die de gevoelstemperatuur ruim onder het vriespunt brengt.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag het nieuws van het Friesch Dagblad zo in je mailbox wilt krijgen. Fijne dag nog!

Nieuws

menu