Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart: Wat betekent de verkiezingswinst van de BBB voor natuur, landbouw, stikstof en Lelylijn en welke nieuwe films zijn de moeite waard?

Ook bij Wetterskip Fryslân is er een flinke winst voor BBB. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Goedmorgen! De enorme verkiezingswinst van de BBB dreunt nog na in Fryslân. Dit is vandaag het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad.

De Friese politiek kan bij het vormen van een nieuw bestuur feitelijk niet om de BoerBurgerBeweging heen. De partij krijgt 14 van de 43 zetels in de Staten en is daarmee vrijwel onmisbaar voor een meerderheid. Maar hoe moet het dan met enkele heikele kwesties?

En wat betekent de winst van BBB voor de natuur en de landbouw in Fryslân? Toch wel een schok, noemt Hans van der Werf van de Friese Milieufederatie de verkiezingsuitslag. ,,Zo’n politieke aardverschuiving zijn we in Fryslân niet gewend.”

Wie woensdagavond wachtte op uitslagen, werd soms teleurgesteld door het trage verloop van het stemmen tellen. Hoe kon dat zo lang duren? Wat ging er mis?

De ouders van de scholiere die vorig jaar om het leven kwam bij een ongeluk met het zeilschip Risico stellen Rederij Vooruit aansprakelijk voor ‘onrechtmatig handelen’. Dat blijkt uit een brief van Zandijk Letselschade Advocaten.

Medewerkers van tientallen ziekenhuizen voerden donderdag actie voor een betere cao. Zo ook het MCL in Leeuwarden: ,,Ik sta hier vandaag voor de toekomst van de zorg. Dat er straks ook nog een jonge generatie is die in de zorg wil werken.”

Theatergezelschap Pier 21 bestaat tien jaar. Deze mijlpaal wordt gevierd met voorstellingen door heel Nederland én in Mauritanië en Italië. ,,Wy slagge de wjukken út.”

Filmtips

Welke nieuw films kun je kijken? Onze recensenten tippen onder andere de anti-oorlogsfilm Klondike. Dit op feiten geïnspireerde drama toont de broeierige situatie in Oost-Oekraïne na de Russische annexatie van de Krim. ‘De mannen in Klondike zijn om moedeloos van te worden. Toch is er uiteindelijk hoop, in de vorm van een vrouw’, schrijft Vincent Meininger (★★★★☆).

Piet Halma keek Leila’s Brothers , een sociaal drama over een Iraans gezin dat worstelt om het hoofd boven water te houden in een door corruptie gedomineerde maatschappij. Soms een tikkeltje wijdlopig, maar wel de moeite waard (★★★★☆).

Weer

Het wordt vandaag en morgen maar liefst 14 tot 16 graden en dat is zacht voor de tijd van het jaar. Vanochtend is er nog een mix van bewolking en zon, maar vanmiddag is er kans op regen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu