Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 17 november: Bijzondere 'gewone' verhalen van Friese ouderen worden poëzie in Stiens en dode perenbomen veranderen in de Waddenzee in een hotspot van biodiversiteit

Arnold de Boer bij de bijeenkomst. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Dichter Tsead Bruinja trekt samen met muzikant Arnold de Boer en fotografe Rosa van Ederen en telkens een andere gastdichter met het project Portretten in Poëzie door heel Fryslân om in woonzorgcentra verhalen van Friezen op leeftijd in woord, muziek en beeld te vangen.

Een van dode perenbomen gemaakt rif in de Waddenzee blijkt een schot in de roos. Het rif, een experiment van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en Natuurmonumenten, is binnen een halfjaar verandert in een ‘hotspot van biodiversiteit’, aldus de betrokken onderzoekers.

In gebieden waar vergunningen zijn afgegeven voor het vangen en doden van steenmarters kwamen meer dan de helft meer eieren van weidevogels uit dan het jaar daarvoor.

Het Friesland College viert deze week een internationale week. Tv-ster en reisverslaggever Floortje Dessing was woensdag de hoofdact tijdens de Friesland College Tour in poppodium Neushoorn in Leeuwarden. Studenten van allerlei mbo-opleidingen vroegen haar het hemd van het lijf. ,,Ben je bezig met klimaatverandering?”

Jachtenbouwer De Vries in Makkum is het enige Friese bedrijf dat meebetaalt aan de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. In totaal doen 32 bedrijven in het IJsselmeergebied een duit in het zakje.

Weer

Het is vandaag bewolkt en het gaat regenen. Pas tegen de avond wordt het droger, maar dan is een enkele bui nog steeds mogelijk. De temperatuur ligt rond de 11 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu