Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 18 november: Kinderen in Fryslân zijn het minst gelukkig en de noordelijke dorpen worstelen nog steeds met de huisvesting van arbeidsmigranten

Tuinbouwkas in Berltsum. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Friese kinderen beoordelen hun leven met een 7,2 gemiddeld. Dit is lager dan kinderen uit andere delen van het land, die hun leven gemiddeld een 7,7 geven. Ruim 16 procent van de kinderen in Fryslân geeft hun leven een onvoldoende. Dat percentage is landelijk 13,3 procent en is nergens in Nederland zo hoog.

In de noordelijke dorpen in Waadhoeke zijn ze er klaar mee. De illegale kamerverhuur aan arbeidsmigranten loopt de spuigaten uit. Dat leidt hier en daar tot intimidatie en onveilige situaties. Eigen inwoners vissen op de woningmarkt achter het net en de sociale cohesie in de dorpen staat onder druk. De gemeenteraad herkent de problemen en maant het college van B en W tot actie.

Een op de zeven Nederlanders overweegt om het aanvullende deel op hun zorgverzekering op te zeggen. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Independer op basis van een door Q&A Insight uitgevoerd onderzoek.

Voor veel oudere supporters van sc Heerenveen was Sportpark Noord een tweede huis. De ziel van de club was gebeiteld in de tribunes. Martijn Schwillens nam het in 1994 afgebroken stadion op in zijn boek ‘Verdwenen Stadions’.

Weer

Het is vandaag bewolkt en het gaat het regenen. Overdag wordt het 8 graden. In de loop van de dag gaat de wind draaien naar het oosten en daarmee wordt zeer koude lucht aangevoerd. Dat zorgt er voor dat de temperatuur vanavond flink gaat dalen tot rond het vriespunt. Op sommige plekken kan er mogelijk wat (natte) sneeuw vallen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu