Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 19 november: Luisteren naar verhalen in Franeker, een voormalig LTO-voorman en een GroenLinks-Kamerlid schrijven elkaar over stikstof en wie was verzetsheld Piet Oberman nu echt?

Thomas Schuyl vertelt zijn zelf geschreven verhaal tijdens de Verhalenavond 2022 in het Planetarium in Franeker. Foto: Simon Bleeker

Goedemorgen! Het is zaterdag en dus weekend. Geniet ervan! Dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Luisteren naar verhalen: wie doet dat niet graag? Vrijdagavond kon het op de Verhalenavond, waar jonge vertellers hun luisteraars meenamen naar een andere wereld.

Piet Oberman wordt wel ‘de grootste verzetsheld van Fryslân’ genoemd. Hij gaf leiding aan de roemruchte overval op de Blokhuispoort in 1944, waarbij 51 gevangenen werden bevrijd. Maar wie was hij nu echt? Hessel de Walle probeert in een nieuwe biografie de man en de mythe van elkaar te scheiden.

De Friese Raad van Kerken houdt maandag een open avond over vrede. Maar het aantal aanmeldingen? Dat is nu nog nul. ,,Het is triest. De hoop is dat er weer wat leven komt in de vredesbeweging in Fryslân.”

Amateurvoetbalclubs maken zich zorgen: zo’n 1000 clubs komen in de problemen als de overheid niet bijspringt in de huidige energiecrisis. Friese clubs herkennen de zorgen.

Nog meer voetbal, maar dan een vrolijker verhaal. Want niemand, maar dan ook niemand had het verwacht in 1990: dat sc Heerenveen zou promoveren naar de eredivisie. In de competitie was de club, na een goede start, als 16e (!) geëindigd. Maar in de nacompetitie werd het sprookje werkelijkheid: Heerenveen haalde de finale en versloeg daarin Emmen. Hoe dat allemaal ging, lees je in dit artikel.

Wat gebeurt er als een oud-voorman van LTO en een Eerste Kamerlid van GroenLinks met elkaar in gesprek gaan over de stikstofcrisis? Dirk Duijzer (de man van LTO) en Ruard Ganzevoort (van GroenLinks) deden dat. Hun briefwisseling lees je hier.

Weer

Lang was het zacht en zelfs warm voor de tijd van het jaar, maar dit weekend kunnen de liefhebbers van kou hun hart ophalen: met een oostenwind wordt koude lucht aangevoerd. De temperatuur komt vandaag nauwelijks boven de 2 of 3 graden uit. En de gevoelstemperatuur ligt nog lager, door de stevige oostenwind. Zondag kan er ook natte sneeuw vallen. Tijd voor de fleecekeentjes en de warme chocolademelk!

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag het nieuws van het Friesch Dagblad zo in je mailbox wilt krijgen. Fijne dag nog!

Nieuws

menu