Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 2 december: Filmtips, de Tweede Kamer schaart zich achter noodlijdend Thialf en hoe krijg je mbo-studenten aan het lezen?

Sfeerbeeld van het marathonpeloton in Thialf. Foto: ANP

Goedemorgen! Het is vrijdag, bijna weekend en wij brengen je graag het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

IJsstadion Thialf in Heerenveen zit in financieel zwaar weer door de hoge energiekosten. Maar er is hoop: een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie om ook Thialf extra steun te verlenen.

Zou jij eigenlijk ook wel meer en vaker een boek willen lezen? Het is nog niet zo gemakkelijk om dat voor elkaar te krijgen bij mbo-studenten, blijkt uit een studie van DUO. Docenten vinden lezen belangrijk, maar bij zowel het schoolbeleid als de lespraktijk valt nog winst te behalen.

En nog meer nieuws over het mbo: de twee Friese mbo-instellingen Friese Poort en Friesland College gaan samen verder en maakten donderdag de nieuwe naam bekend waaronder dat gaat gebeuren.

Toen artsen een zeldzaam syndroom ontdekten bij haar vijfjarige zoontje Eloy werd dichteres Judith Ongersma uit Drachten gedwongen haar mindset om te gooien. Dichten hielp bij dit proces. ,,Het moest allemaal anders in mijn hoofd.”

Ze zongen het volkslied niet meer, werden bedreigd en zijn nu uitgeschakeld op het WK. Maar hoe zal het met de Iraanse voetballers gaan als ze teruggaan naar hun thuisland? Wat staat hun daar te wachten?

Wat draait er in de bios?

Angst voor het vreemde, dat is een thema in de film R.M.N. van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu. Die had eerder succes met het abortusdrama 4 maanden, 3 weken & 2 dagen (2007), waarmee hij onder andere een Gouden Palm won. En met R.M.N. laat de Roemeense regisseur opnieuw zien dat hij relevante films maakt, schrijft recensent Vincent Meininger .

In de film Rose heeft de relatie tussen twee zussen het zwaar te verduren tijdens een toeristische busreis vanuit Denemarken naar Parijs. Wanneer de ene zus openlijk in de bus vertelt over haar worsteling met haar geestelijke gezondheid kan niet iedereen daar goed mee omgaan. Rose is een film over liefde, empathie en zorg voor elkaar, ondanks de grote onderlinge verschillen tussen de medereizigers, vindt recensent Piet Halma.

Weer

Tot en met het weekend blijft het overwegend droog in Fryslân. Grote delen van de dag verlopen wel bewolkt vandaag, maar af en toe schijnt ook de zon. De matige wind uit het (noord)oosten voert koude lucht aan, dus de temperatuur blijft steken op een graad of drie en in de wind voelt het nog kouder aan. De komende nachten wordt er ook lichte nachtvorst verwacht.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu