Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 2 maart: Friese boeren vinden het oneerlijk en hypocriet: steun aan Oekraïne houdt legbatterij-ei overeind en Friese apothekers zien een ‘medicijn-APK’ wel zitten

Eieren op transport in een fabriek. Foto: Shutterstock

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

De kip kan haar kont niet keren, komt vrijwel nooit buiten en wordt meestal met botbreuken naar het slachthuis gebracht. Vanwege dit dierenleed is de legbatterij sinds 2012 in de Europese Unie verboden. Toch eten Nederlanders steeds vaker legbatterij-eieren, afkomstig uit Oekraïne. Als steunmaatregel aan het land is het invoertarief afgeschaft. Friese boeren vinden het oneerlijk en hypocriet. „Je kunt toch niet met twee maten meten?”

Ongeveer een op de zes langdurige gebruikers van medicijnen in Nederland praat niet of nauwelijks met een zorgverlener over dat medicijngebruik. Wat Patiëntenfederatie Nederland betreft moet er jaarlijks een gesprek zijn voordat het recept eventueel wordt verlengd – een zogenoemde ‘medicijn-APK’. De Friese Apothekers Organisatie (FAO) zegt ,,volmondig ja” tegen dat idee: ,,Zo’n gesprek is ontzettend belangrijk. Dit past ook bij uitstek bij een apotheker.”

Iedereen vult de periode van bezinning in de aanloop naar Pasen op zijn eigen manier in. De een laat suiker staan, de ander leest extra in de Bijbel. In deze serie onderzoeken we hoe mensen die wonen of werken in Fryslân de veertigdagentijd beleven. In deze eerste aflevering: Ron van den Hout, bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Solidair Friesland, een stichting die zich inzet voor een sociale samenleving, wil de komende maanden over heel Fryslân ‘warme woonkamers’ realiseren. Die komen bijvoorbeeld in dorpshuizen, buurthuizen en kerkgebouwen en zijn bedoeld om mensen een vaste plek te bieden waar ze naartoe kunnen voor een praatje en gezelligheid.

Voor de vierde keer in de laatste zeven jaar eindigde het bekeravontuur van sc Heerenveen in de kwartfinale. Net als drie jaar geleden was Feyenoord in het Abe-Lenstrastadion met 0-1 te sterk.

Weer

Lokaal start de dag met nevel en mist. De grijzigheid verdwijnt en de zon breekt door. Later op de dag neemt vanuit het noorden de bewolking toe. Het blijft droog en het wordt maximaal een graad of 7.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu