Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 22 december: Buurtsuper Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden sluit bijna haar deuren en de ontkerkelijking zet door blijkt uit cijfers van het CBS

Monique van Etten tussen de bijna lege schappen in de winkel Jouw Dagelijkse Kost in de Oosterstraat in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Nog drie dagen heeft Monique van Etten, initiatiefnemer van buurtsuper Jouw Dagelijkse Kost, om de winkel leeg te krijgen. Daarna sluit de winkel in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden de deuren. Maar niet voorgoed. ,,We gaan terugkomen, al is het misschien in een andere vorm.”

Ook deze Kerst zullen de kerken weer vol zitten, de secularisatie verandert daar niets aan. Toch blijft het aandeel Nederlanders dat gelooft afnemen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die donderdag worden gepresenteerd. Het aandeel katholieken en protestanten neemt flink af, de islam blijft stabiel.

Afrit 23 op de A7 ter hoogte van Joure-West gaat donderdag weer open. Dit heeft Rijkswaterstaat besloten na vragen van de gemeente De Fryske Marren. Nu de A7 tussen Joure en Sneek voor lange tijd is afgesloten, is er in Joure zelf veel sluipverkeer. Wie in het dorp of omgeving moet zijn kan alleen afrit 24 (Joure) nemen.

De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars verlopen moeizaam. Zolang contracten niet rond zijn is overstappen naar een andere verzekering lastig. Wie wil opzeggen moet dat voor 31 december doen.

Geen totaalverbod meer op ontmoetingen tussen dierbaren in verpleeghuizen, geen radiostilte vanuit gemeenten en zo snel mogelijk meer informatie over bijwerkingen van vaccins. Het zijn drie lessen van de coronapandemie voor een volgende virusuitbraak – of andere crisis in de zorg. ,,We werden destijds overvallen door corona. Nu hebben we de tijd om ons voor te bereiden.”

De dreiging van aanslagen hangt in landen met vervolging als een donkere wolk boven de viering van Kerst. Een kaart steekt verdrukte christenen een hart onder de riem.

Weer

De bewolking overheerst en van tijd tot tijd valt er wat regen of motregen. Het wordt maximaal 8 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu