Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 22 november: Mbo'ers moeten meer hulp krijgen bij het kiezen en wisselen van opleidingen en heel Joure juicht voor Andries Noppert

Vreugde in Café de Stam na de 2-0 zege van het Nederlands elftal op Senegal. Jouster Andries Noppert heeft de nul gehouden. Foto: Niels de Vries

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Middelbare scholieren moeten betere voorlichting krijgen over mbo-opleidingen en later een studiekeuze kunnen maken dan nu het geval is. Dat staat in een advies van de Taskforce Doelmatigheid, dat maandag werd aangeboden aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

Terwijl de Jouster Toer - eerste steen gelegd op 8 augustus 1628 - deze maandagavond zijn licht op de Midstraat laat schijnen, schittert 6500 kilometer verderop de man die zijn bijnaam aan de protestantse Hobbe van Baerdt Tsjerke heeft ontleend. Andries Noppert - van 1994 en 2,03 lang - houdt Oranje in zijn debuutwedstrijd op de been.

Nadat de kinderen uit groep 7 en 8 eerder al op zoek moesten naar een nieuwe basisschool stopt nu voor alle leerlingen het onderwijs op cbs De Wegwijzer in Kollumerpomp. De basisschool gaat in de voorjaarsvakantie definitief dicht vanwege een lerarentekort.

Voor het literaire evenement Stap op de Rode Loper! kwamen er bijna duizend vmbo-leerlingen uit heel Fryslân naar Leeuwarden voor interviews met schrijvers, theatervoorstellingen en workshops over spoken word en rap. De 120 activiteiten die op het programma stonden moeten het enthousiasme voor lezen en (de Friese) taal aanwakkeren. ,,Het is erg dat jongeren niet lezen.”

De situatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is zo zorgwekkend dat de generale synode van 2024 vervroegd bijeengeroepen moet worden. Dat concludeert het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGBeraad) op zijn website.

En het WK is begonnen, maar voor mooie voetbalmomenten hoeven we de televisie niet per se aan te doen. We kunnen ook rondkijken op de amateurvelden in onze eigen provincie, voor mooie goals, (on)terechte kaarten, emoties, feestjes en mooie reddingen. Geniet nog één keer na van het voetbalweekeinde van 20 en 21 november!

Weer

Afgelopen nacht heeft het nergens gevroren en de komende dagen gaat de kou steeds meer uit de lucht. Vandaag is het bewolkt en het wordt 6 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu