Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 23 december: Filmtip, het rijk geeft toe dat het fout zat bij molen De Mearmin en hoe vieren Oekraïense vluchtelingen nu Kerst?

Oekraïense vluchtelingen in Hotel Hayé in Heerenveen. Foto: Niels de Vries

Goedemorgen! Nog één dag en het is weekend, en dan is ook alweer bijna Kerst. Wij bieden je graag nog het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag aan.

Schrik in Damwâld onlangs, toen bekend werd dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, onderdeel van het ministerie van OCW, molen De Mearmin uit het rijksmonumentenregister wil schrappen. Reden: de molen is enkele jaren geleden vanaf zijn oorspronkelijke plek verplaatst van Dokkum naar het openluchtmuseum bij Damwâld. Maar nu geeft het rijk toe: dat besluit kwam te snel.

Nog een paar dagen en het is Kerst: we zien de sfeervolle verlichting en kerstbomen, en kijken misschien uit naar uitgebreide diners en kerkdiensten. Maar hoe vieren Oekraïense vluchtelingen die sinds eind februari in de provincie worden opgevangen Kerst?

In Oudemirdum is het een goede traditie om zingend de Kerst te beginnen op eerste kerstdag, in alle vroegte. Komende zondag kan het weer. ,,Dit is fan grutte betsjutting foar it doarp en de minsken.”

En ga je eropuit met Kerst? Let dan op of je huis goed afgesloten is, waarschuwt de politie. Het aantal woninginbraken is nog steeds laag, maar juist bij gelegenheden als Kerst slaan inbrekers graag toe.

En voel jij je wel eens onveilig in de bus? Dat kan kloppen, want het aantal incidenten neemt toe. Gedeputeerde Avine Fokkens wil er wat aan doen: er komen boa’s in de Friese bussen.

Misschien nog op de planning deze dagen, een bioscoopbezoek. Lees dan hier de recensie van de Nederlandse thriller Faithfully yours, die nu in de bioscoop draait (★★★☆☆). Niet altijd even geloofwaardig, vindt onze recensent, maar liefhebbers van het thriller-genre kunnen hun hart ophalen.

Weer

Deze ochtend is het droog en schijnt de zon nog. Vanuit het zuiden neemt de bewolking echter toe en in de middag kan er een bui vallen. Het wordt zo’n 7 graden vandaag.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu