Dagstart 23 mei: Ziekteverzuim in de ouderenzorg loopt op naar 'niet eerder vertoond niveau' en leerlingen van landbouwscholen gaan wandelen naar Brussel om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven

Leerlingen van Aeres in Buitenpost langs de potmarge op weg naar de vestiging van Aeres in Leeuwarden.

Leerlingen van Aeres in Buitenpost langs de potmarge op weg naar de vestiging van Aeres in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Het ziekteverzuim in de Friese ouderenzorg is het afgelopen jaar verder opgelopen en dat raakt de kwaliteit. Dat blijkt uit de jaarverslagen van KwadrantGroep en Noorderbreedte. Twee van de grootste zorgverleners in Fryslân kijken nadrukkelijk naar familie en vrienden van de patiënt voor ondersteuning.

Leerlingen van Aeres vmbo in Buitenpost liepen maandag met een kruiwagen vol aarde naar zusterlocatie Aeres in Leeuwarden om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven. De kruiwagenmars, waaraan ook landbouwscholen uit België en Frankrijk meedoen, moet op 31 mei aankomen in Brussel, bij Eurocommissaris Frans Timmermans. Niet iedereen weet wat bodemleven precies is, maar dat het kan leiden tot lekkerder eten is in ieder geval mooi meegenomen.

Provinciale Staten hebben de afgelopen jaren te weinig goede informatie van het Friese provinciebestuur gekregen over de bereikte maatschappelijke resultaten van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer op basis van onderzoek.

Thomas Maatman (17) uit Wolvega ziet filosofie en piano spelen als zijn grootste passies. Maandag deed hij als enige leerling van het Linde College in Wolvega eindexamen filosofie. Maar daarvoor moest hij wel eerst naar het Stellingwerf College in Oosterwolde; zijn school geeft geen filosofie.

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, roept de Haagse partijtop op om het openbaar vervoer ‘niet kapot te bezuinigen’. Dat is zaterdag besloten tijdens een congres in Leeuwarden.

Er is een schreeuwend tekort aan woningen in ons land - en helemaal voor starters. In Wons heeft de kerkelijke gemeente het voormalige verenigingsgebouw verbouwd tot twee moderne starterswoningen.

Wetterskip Fryslân krijgt het de komende vier jaar moeilijk om al het geld bij elkaar te halen dat nodig is voor de kerntaken. Dat blijkt uit het coalitieakkoord dat maandag is gepresenteerd.

En er werd gefeest en getreurd dit weekend op verschillende voetbalvelden en soms blijft het spannend tot het einde, zoals in de eerste klasse F: daar maken komende zaterdag maar liefst vijf ploegen nog kans op het kampioenschap.

Weer

Het wordt vandaag iets frisser dan gisteren. Het wordt 13 graden en door de stevige noorderwind is het gevoelsmatig iets frisser.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!