Dagstart 24 mei: Topdrukte bij fietsenmakers vanwege Fietselfstedentocht en in 2030 moeten 60.000 woningen aangesloten zijn op warmtesystemen

De monteurs van De Kroon hebben het druk voor de Fietselfstedentocht. Van voor naar achter: Jaimey Jorritsma, Theo Wiersma en Fred Kroontje.

De monteurs van De Kroon hebben het druk voor de Fietselfstedentocht. Van voor naar achter: Jaimey Jorritsma, Theo Wiersma en Fred Kroontje. Foto: Simon Bleeker

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

In 2030 moeten 60.000 woningen en 10.000 bedrijfsgebouwen aangesloten zijn op collectieve warmtesystemen. Ook wil de provincie in 2025 vijf demonstratieprojecten in de provincie draaiende hebben. Daarnaast moet er in 2025 een loket ingericht zijn om lokale initiatieven verder van de grond te helpen en is het de bedoeling dat er een kennisnetwerk over aquathermie van vijftig organisaties bestaat.

Fietsenmakers maken deze week lange dagen om alle reparaties af te ronden, zodat iedereen die dat wil op pinkstermaandag met goed materiaal aan de Fietselfstedentocht kan beginnen. Wie nu nog voor een onderhoudsbeurt belt, is eigenlijk al te laat.

Rijkswaterstaat begint op 15 juni met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 bij Uitwellingerga. Om de veertig delen van de 900 meter lange aquaduct te houden moeten er 1450 trekpalen de grond in. De werkzaamheden duren naar verwachting een jaar.

Voetbalvereniging De Sweach uit Beetsterzwaag trekt de stekker uit de zaterdagafdeling, die dit seizoen met één elftal vertegenwoordigd was in de vijfde klasse C. Er zijn te weinig spelers over om door te gaan. Blue Boys (Nij Beets) neemt juist afscheid van de zondag.

Met een grote jubileumpartij viert kaatsvereniging Mei Elkoar Nij Libben uit Wytgaard en Wirdum zondag dat er in de beide dorpen honderd jaar in georganiseerd verband gekaatst wordt. Dat er in die eeuw nooit een hoofdprijs werd gewonnen doet niets af aan de feestvreugde.

Weer

De zon schijnt vandaag flink, maar zo nu en dan gaat ze schuil achter stapelwolken. Het blijft droog en er waait een matige noordenwind. Het wordt 15 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!