Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 25 januari: 'Maak keuzes in het behouden of afstoten van kerken', zegt Stichting Alde Fryske Tsjerken en leerlingen maken varend kennis met de Maritieme Academie

Leerlingen van groep 7/8 van basisschool het Noorderlicht uit Harlingen varen mee op het opleidingsschip Prinses Máxima. Foto: Simon Bleeker

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Welke monumentale kerken in Fryslân kunnen behouden blijven voor de toekomst? Dat gesprek moeten we voeren, zegt directeur Hester Simons van Stichting Alde Fryske Tsjerken. ,,Er moeten knopen doorgehakt worden.”

Middelbare scholen halen deze maand weer van alles uit de kast om leerlingen uit groep 7 en 8 te verleiden om voor hun school te kiezen. De Maritieme Academie in Harlingen zet iets in waar geen middelbare school in Fryslân tegenop kan: een leer- en vaartocht op het opleidingsschip Prinses Máxima.

Medewerkers van regionale treinen gaan binnenkort opnieuw staken voor betere arbeidsvoorwaarden in de kleinere cao voor het streekvervoer. Dat meldt vakbond VVMC.

Adine Faber-Versluis (38) uit Kollumersweach nam vorige week de Friese Vrouw in de Media Award in ontvangst. Nu is ze in de strijd voor de landelijke titel. Maar wie is de Friese winnares precies en wat doet ze in het dagelijks leven? Faber-Versluis vertelt over haar missie om een miljoen vrouwen financieel vrij te maken.

Hoeveel Friese boeren hun eigen melk verwerken tot yoghurt, kaas of ijs durft Carla Boonstra van Living Lab niet te zeggen. ,,Maar de belangstelling groeit. Boeren kijken vaker naar nieuwe verdienmodellen.”

De toekomst van tientallen hertenkampen is onzeker. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat het damhert en het Midden-Europees edelhert vanaf 1 januari 2024 niet langer op de huis- en hobbydierenlijst staan. Het zou betekenen dat eigenaren vanaf dat moment geen nieuwe dieren in hun hertenkamp mogen plaatsen of mogen fokken.


Weer

Plaatselijk schijnt de zon vandaag, maar er zijn ook flinke wolkenvelden. De middagtemperatuur stijgt met moeite naar een graad of 2. In de loop van de middag gaat het vanuit het noordwesten regenen en daarbij loopt de temperatuur langzaam verder op.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu