Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 25 november: We moeten zuinig zijn op het Fries, zegt minister Bruins Slot en wat is er tegen anti-overheidsextremisme in Fryslân te doen?

Minister Hanke Bruins Slot spreekt de rede van Fryslân uit in de Statenzaal van het Provinciehuis. Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen, de laatste voor het weekend, en dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Boerenprotesten, afvaldumping op snelwegen: het anti-overheidssentiment in Noord-Nederland blijkt een voedingsbodem voor extremisme. Wat kunnen we daaraan doen? Of nog beter: hoe kunnen we het voorkomen?

Minister Hanke Bruins Slot is kritisch op het uitblijven van een volwaardige hoogleraar Fries bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In de Rede van Fryslân, die ze donderdag uitsprak, zei ze dat ze met de universiteit wil bespreken of de nieuwe invulling van de Leerstoel Fries wel voldoet aan de afspraken.

Hoe krijg je leerlingen aan het lezen? Hoe gaan ze boeken leuk vinden? Docent Dieuwertje van der Wal doet er alles aan, met onder meer een leesmarathon, aparte leesuren en een extra mooi aangekleed leeslokaal.

De inwoners van Harlingen troffen donderdagochtend een groot wit kruis aan op de Dokkade. Het was de aankondiging van het muziekspektakel The Passion, dat op Witte Donderdag wordt uitgevoerd in de havenstad.

Wat als een boerderij niet meer als klassieke boerderij wordt gebruikt? Hendrik Kinderman (83) was de laatste boer van de Pollepleats in Westhem en noemt deze locatie nu een perfect voorbeeld van een geslaagde herbestemming.

Wordt de Waddenzeedijk bij Holwerd in de toekomst doorgebroken, zodat zoet en zout water kunnen mengen en er bij het dorp een getijdemeer ontstaat? Als het aan de stuurgroep Holwerd aan Zee ligt wel, maar boeren en Wetterskip Fryslân kritisch.

Een pluim voor Campus Fryslân: de opleiding Global Responsibility & Leadership (GRL) het kwaliteitslabel Top Degree Programme van de Keuzegids voor Universiteiten 2023 gekregen. Het is de beste bacheloropleiding van Nederland!

Weer

Vanochtend trekken enkele buien over Fryslân, waarbij langs de kust zelfs onweer en wat hagel kan voorkomen. Later in de ochtend en in de middag wordt het overwegend droog met meer ruimte voor de zon. De temperatuur loopt op naar zo’n 10 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu