Dagstart 26 mei: Rob verkoopt kazen voor kankerpatiënten en de lange weg van Rama naar haar eindexamen vwo

Foto: Marchje Andringa.

Foto: Marchje Andringa.

Goedemorgen! Dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Een vechtscheiding, uithuisplaatsing, depressies en angststoornissen: Sanne Boonstra (21) uit Buitenpost en Merel Polman (bijna 25) uit Sneek hebben veel meegemaakt. Dat gebruiken ze nu om de jeugdzorg, gezondheidszorg én andere jongeren te helpen. ,,Ik heb vanuit Jeugdhulp kunnen ervaren hoe belangrijk aandacht en liefde is. Ik gun dat iedereen.”

Rob van Hoogdalem ontdekte dat de ontmoetingscentra voor mensen die lijden aan kanker vaak nog onbekend zijn. Om dat te veranderen, en om geld voor een van de centra in te zamelen, reist hij het hele land door om kaas te verkopen.

,,Ik had acht jaar geleden niet kunnen bedenken dat ik hier nu zou zijn”, zegt Rama Alkhateb (19) uit Harlingen. Rama legde een zware maar indrukwekkende weg af naar haar vwo-examen op RSG Simon Vestdijk. In 2015 kwam ze als Syrische vluchteling naar Nederland. Nu is ze nog maar één examen verwijderd van de opleiding Geneeskunde aan de RUG in Groningen.

Verschillende Friese amateurvoetbalclubs kunnen komend weekeinde op de laatste speeldag van de competitie de titel pakken. Vierdeklasser QVC is er een van. Hylke Jacobi (18) treedt daarmee in de voetsporen van zijn pake Sake Menger (75), die exact vijftig jaar geleden kampioen werd met het vlaggenschip uit Stavoren. Samen vertellen ze over het succes van toen en nu.

Pinksteren is een van de hoogtijdagen van de christelijke kerk. Het wordt op festivals gevierd, maar vooral ook door de honderden lokale gemeenten. In de godshuizen en op andere plekken in Fryslân. Vijf tips voor pinksterzondag.

Filmtips

Welke films moet je wel of niet zien? Vincent Meininger zag Plan 75: een Japans drama dat op confronterende wijze laat zien dat we meer naar onze bejaarde medemensen moeten omkijken (★★★★☆).

Een ander drama is Blue Jean, over een jonge gescheiden vrouw die niet de moed kan opbrengen om voor haar geaardheid uit te komen. Blue Jean boeit als complexe karakterstudie over wat het betekent een geheim leven te leiden, schrijft recensent Piet Halma (★★★★☆).

Weer

Er zijn vandaag flink zonnige perioden, al trekken vanaf de Noordzee ook enkele wolkenvelden over ons land. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 15. Maar een matige en langs de kust soms krachtige noordenwind voelt het wellicht wel kouder aan.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!