Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 26 november: Thialf stuurt een brandbrief aan de Tweede Kamer en hoe breien zijn ouderwetse imago verloor

Anja Peters van Neijenhof, Floor Reicher en Grietje Deinum. Foto: Anna Sofia From

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en het is weekend! Dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van zaterdag 26 november.

IJsstadion Thialf in Heerenveen kan de WK Afstanden begin maart niet organiseren als het rijk niet snel compensatie biedt voor de energiekosten. Directeur Minne Dolstra schrijft dat in een brandbrief aan de Tweede Kamer nu duidelijk is geworden dat Thialf niet onder de tegemoetkoming aan zwembaden, sportaccommodaties en amateursport valt.

Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden: dan hebben we het natuurlijk over breien. Doe jij dat ook wel? Vroeger was breien vooral een bezigheid voor oudere mensen, nu doen ook steeds meer jongeren aan breien of een andere vorm van handwerken. En dat wordt natuurlijk geshowd op social media.

In stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden is vrijdagavond de Fryske Anjer toegekend aan Hilde Mulder, oprichtster, artistiek en zakelijk directeur van Meeuw Jonge Theatermakers. Commissaris van de Koning Arno Brok reikte de prijs uit.

Gaswinning in de Waddenzee? Geen goed idee, vinden Milieudefensie, Extinction Rebellion en de Waddenvereniging. Daarom laten actievoerders zich zaterdag horen op de dijk bij Holwerd

In het najaar van 2023 moet blijken of zich genoeg grote stikstofuitstoters hebben gemeld voor een uitkoopregeling. De ‘lucratieve’ regeling van het rijk voor deze piekbelasters gaat in april open, en in de herfst is dan duidelijk of stikstofdoelen daarmee worden gehaald. Zo niet, dan zal ‘met pijn in het hart’ overgegaan moeten worden tot dwang, en gedwongen uitkoop van piekbelasters, zei stikstofminister Christianne van der Wal vrijdag bij de bekendmaking van stikstofplannen.

Weer

Op deze zaterdag schijnt geregeld de zon. Vanuit het westen raakt het bewolkt en uiteindelijk overheerst de bewolking. Het blijft overal droog en er staat een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind. De temperatuur loopt op naar maximaal 9 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu