Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart: Filmtips, een eerbetoon voor de 84-jarige Hindrik van der Meer en Fryslân mag best wat meer woningen bouwen (vindt Hugo de Jonge)

Hindrik van der Meer. Foto: Lodewijk Born

Goedemorgen! Dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

,,Tegearre, mei syn allen, bine en ferbining.” Dat zijn volgens Tialda Hoogeveen, berneboek-ambassadeur van Fryslân, kenmerken van musicus Hindrik van der Meer (84). Donderdag werd in Tresoar in Leeuwarden stilgestaan bij zijn muzikale werk en lange carrière.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) vindt dat Fryslân ambitieuzer moet zijn met het woningbouwprogramma. Bij de ondertekening van de Regionale Woondeal in Harlingen omschrijft hij de Friese bouwplannen tot en met 2030 als ,,de ondergrens van wat er nodig is.”

En gooi jij wel eens eten weg? Met 33,4 kilo gemiddeld per jaar verspillen Nederlanders tien kilo minder dan in 2015. Goed nieuws natuurlijk, maar het kan nog beter.

Wat doe je met tienduizenden euro’s aan advertentiebudget? Niet lichtzinnig uitgeven, in elk geval. De drie Duurzame Dertig-winnaars van 2022 wachten geduldig het juiste moment af. Voor een van hen is dat net geweest: de verkiezingen.

Filmtips

Het is er weer de tijd van het jaar voor: oorlogsfilms. Begin mei zijn ze vaak aan de orde van de dag. Het verloren transport is de nieuwste aanwinst in dit genre, maar deze film overtuigt niet, ondanks de originele invalshoek (★★★☆☆), schrijft recensent Piet Halma.

En het jeugdige speelfilmdebuut Goodbye Stranger , van Aaron Rookus, gaat over millennial Paul Schipper die een muzikale droombaan in Londen aangeboden krijgt. Goedgekozen locaties, waaronder het Vondelpark en het Frederiksplein, tonen Amsterdam op zijn mooist, maar echt diepgravend wordt het niet in dit drama (★★★☆☆), vindt recensent Vincent Meininger.

Weer

Er is vandaag een mix van zon, wolken en enkele buien. Later op de dag kan het lokaal ook tot onweer komen. De temperatuur loopt flink op en stijgt vanmiddag naar zo’n 19 graden. Mogelijk wordt het zelfs de eerste lokale warme dag van het jaar.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu