Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 29 april: Hoe Friese boeren worden verbeeld in de kunst en eilanders kunnen weer veilig zwemmen bij de havendam bij West-Terschelling

Henk Dijkstra te midden van de expositie De schilders van het Friese land. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Eilanders moesten even geduld hebben, maar zaterdag wordt hij geopend: de nieuwe en stevige zwemtrap van beton bij de havendam op West-Terschelling. De gemeente wilde hem niet plaatsen, dus moesten de eilanders het een paar jaar geleden zelf gaan regelen. ,,Het was voorheen behelpen. En nu hebben we een vorstelijke trap.”

Een uitgebreide expositie als afscheidscadeau: dat is wat Henk Dijkstra nalaat aan het Fries Landbouwmuseum. Jarenlang speurde hij door allerlei kunstcollecties om een beeld te krijgen van kunst over het Friese boerenleven. Van het land tot de dieren, van abstract tot fijnschilderwerk en van de zeventiende eeuw tot 2022: de verzameling blijkt divers. Dijkstra is enthousiast en vraagt zich af wat er allemaal nog meer te vinden is.

Toezichthouders gaan strenger controleren of boeren hun best doen om weidevogelnesten en kuikens te sparen. Dat kondigt de FUMO aan, nadat een trekkerbestuurder in Noardeast-Fryslân werd betrapt op het moedwillig vernielen van een gemarkeerd nest.

Het is al 35 jaar een begrip: ACR Winsum. De winkel waar echt álles te koop is: van boormachines en klompen tot verf, rouwkaarten, speelgoed en voer voor de dieren. Het dorpswarenhuis van Atze en Mattie van der Meulen is zaterdag voor het laatst geopend.

Er zijn in Fryslân zeker 95 (amateur)sportaccommodaties met een of meerdere kunstgrasvelden. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs gemeenten. Een aantal daarvan heeft plannen om op termijn te kiezen door duurzamere alternatieven.

Weer

Dit weekend zijn er wolkenvelden, maar de zon gaat ook geregeld schijnen. Het wordt 14 graden.

Schrijf je hier in , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu