Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 3 december: Nicole onderging 26 jaar lang psychisch geweld, zit in een blijf-van-mijn-lijfhuis en doet nu haar verhaal en het Beyers Naudé verandert in een pakjeshuis

Leerlingen van gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden zamelen cadeautjes in voor Sintvoorieder1 Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Van 25 november tot 10 december is het Orange the World; de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen roept dit jaar medestanders op zich te laten horen en op te staan voor slachtoffers. Nicole kwam vanaf haar vijftiende in contact met psychisch geweld en kwam dit jaar terecht bij Fier in Leeuwarden. Om meer bewustwording te creëren doet ze haar verhaal. „Al zou ik hier één iemand die dit leest mee helpen, vind ik het al goed.”

Christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden veranderde vrijdagmiddag langzaam in een pakhuis. Bijna alle leerlingen gaven gehoor aan het verzoek een cadeautje mee te nemen voor een kind dat dit jaar vanwege financiële omstandigheden geen sinterklaascadeaus krijgt.

Over zeven jaar mogen er geen woningen meer verhuurd worden met de slechtste energielabels. Met drie nagebouwde jarenzeventighuizen in Delft, waar er miljoenen van staan in Nederland, experimenteren sinds drie jaar Friese bedrijven hoe deze huizen snel verduurzaamd kunnen worden. Belangstellenden en belanghebbenden nemen een kijkje bij het project DreamHûs.

Eigenzinnige boeken prijken op het lijstje van Marjan Wielinga. Tragedies met hoopvolle momenten vormen de rode draad. En warm aanbevolen: hoogtepunten uit de moderne, Nederlandse kinderpoëzie.

Hindrik van der Meer (84) heeft als musicus meer dan zes decennia met allerlei gezelschappen gezongen. Uit zijn brede repertoire zijn 136 liederen gebundeld in Kom & Sjong .

Het Nederlands elftal moet het zaterdag op het WK in de achtste finales opnemen tegen de Verenigde Staten. Maar vooral tegen het team van bondscoach Gregg Berhalter, die zes jaar in ons land speelde, waarvan twee jaar voor SC Cambuur.

Weer

Dit weekend is het aan de koude kant. Zaterdag ligt de maximumtemperatuur rond de 2 graden en zondag is dat niet veel anders. De bewolking overheerst meestal, maar zaterdag kan de zon hier en daar nog even doorbreken. Op de Waddeneilanden vallen ene paar buien gedurende de dag, elders blijft het zo goed als overal droog.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu