Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 3 november: Vertraging dreigt voor Friese bouwbedrijven omdat de bouwvrijstelling van tafel is en de 'kleasterkuier' bestaat 10 jaar

De groep wordt toegesproken door Sietske Visser: 'Wie is voor jou een heilige?' Foto: Lodewijk Born

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

De Raad van State heeft woensdag een streep gehaald door de bouwvrijstelling. Die voldoet volgens de hoogste bestuursrechter niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Ook bij projecten die alleen tijdelijk stikstof uitstoten, moet het effect op de natuur worden berekend. De uitspraak heeft gevolgen voor bouwbedrijven in Fryslân.

In de Redbadtsjerke werd woensdag stilgestaan bij tien jaar Stichting Nijkleaster en het jubileum van de ‘kleasterkuier’. ,,De kleasterkuierders fan hjoed binne gewoane minsken mei harren fragen en ferlet, mei twifels en hope op in goed libben’’, aldus voorzitter Alex Riemersma van Stichting Nijkleaster.

Toen de gemeenteraad van Leeuwarden tijdens de eerste raadsvergadering van 2021 instemde met een haalbaarheidsonderzoek voor een opvanglocatie voor asielzoekers in de stad, leek er geen vuiltje aan de lucht. Het WTC was nog een beurshal, het gas kwam deels nog uit Rusland en in Ter Apel konden vluchtelingen bij aankomst in Nederland nog terecht voor eten, drinken, sanitaire voorzieningen en een bed. Nu, een kleine twee jaar later, ziet de wereld er anders uit.

De hoge energietarieven brengen veel ondernemers in de problemen. In Vrouwenparochie ziet sauna De Zoutbron zich gedwongen de deuren vanaf 7 november op woensdag en op de late zondagavond dicht te houden.

De provincie Fryslân scherpt de verbodsregels op en in de buurt van bruggen aan. In de nieuwe verordening is het verboden om vanaf bruggen te vissen en te springen.

Bloeiende bloemen, doorgroeiend gras, tot ’s avonds laat op het terras: oktober was zonnig, droog en bijzonder mild, vooral dankzij het ongekend warme eind van de maand.

Weer

En over het weer gesproken: vandaag is er veel bewolking. Vanochtend kan er plaatselijk een beetje regen vallen en in de middag wordt het droog. De temperatuur loopt op tot 14 graden. Helaas gaat het vanavond en vannacht weer regenen en zal de vrijdag nat beginnen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu