Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 30 december: Het aantal inwoners van Fryslân groeide in 2022 mede dankzij Oekraïense vluchtelingen en Medine (9) wil graag autorijden, maar dat kan nu (nog) niet

Van links naar rechts Ela, Can (achtergrond) en Medine Dag in hun huis in Sneek. Foto: Simon Bleeker

Goedemorgen! De laatste dag van de week en al bijna die van het jaar is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Het aantal inwoners in Fryslân groeide dit jaar met 4812 mensen naar een totaal van 659.662 mensen. Het is het hoogste aantal inwoners ooit in Fryslân. De stijging komt vooral door de registratie van Oekraïense vluchtelingen.

Een van die Oekraïense vluchtelingen is Nataliia: zij woont al maanden in Damwâld. En hoe lang de oorlog ook duurt, zij mag er blijven, zegt de familie Bakker. ,,As der in oarloch begjint, stiet der net by hoelang it duorret. Ik wol net sizze: ‘fjouwer moannen en dan moast mar earne oars plak fine’. Dat kin net yn ús eagen. Dan is it foar ûnbepaalde tiid, en dan sjogge we it wol.”

Medine (9) is meervoudig gehandicapt, kan niet praten, maar wordt van één ding altijd rustig: autorijden. En laat nou dát net moeilijk zijn.

Bijna vier jaar geleden presenteerde David Boogerd de eerste aflevering van De Ongelooflijke Podcast . Vanaf komende januari, ruim honderd gesprekken over geloof en samenleving later, wordt de podcast wekelijks op Radio 1 uitgezonden, in de nacht van zaterdag op zondag. ,,Een heel prominente plek, zo na Met het oog op morgen . Dat is een van de best beluisterde programma’s.”

Wat is de mooiste foto die je hebt gemaakt in 2022? Die vraag stelden we aan de Friese persfotografen en Rens Hooyenga koos voor een foto die hij maakte van de gerestaureerde molen De Gooier in Wolvega. ,,Voor deze foto ben ik, zoals je kunt zien, tussen de tulpen gaan liggen.”

En duik jij op nieuwjaarsdag nog het water in voor een frisse nieuwjaarsduik? Lees dan hier waar dat kan in Fryslân!

Weer

De dag start droog en zelfs de zon kan zich even laten zien. Maar het raakt weer bewolkt en ‘s middags kan er regen vallen. De zuidwestenwind neemt daarbij ook weer in kracht toe. Aan de kust is er zelfs kans op zware windstoten. Het wordt zes tot zeven graden, en als de regen is weggetrokken kan het kwik oplopen tot tien graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu