Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 30 november: Vervoersarmoede dreigt voor een op de twaalf Friese huishoudens en Friese grootmoeders helpen oma's in Uganda

Ria Bakker (vierde van links) en Klaske Duursma (geheel rechts) met de andere Friese grannies in Uganda. Foto: Ria Bakker

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Bijna 26.000 huishoudens in Fryslân kunnen mogelijk niet optimaal functioneren in de samenleving omdat ze ver weg wonen van voorzieningen, werk of openbaar vervoer. Deze ‘vervoersarmoede’ speelt bij ruim 8 procent van de Friese huishoudens.

Een paar weken geleden reisde een groep van elf Friese grootmoeders uit Drachten, Tijnje, Leeuwarden en Aldeboarn naar Jinja in Uganda om grootmoeders daar te helpen. ,,Ook Uganda gaat gebukt onder de hoge inflatie.”

Er kwam maandagavond in het debat over de sportbegroting in de Tweede Kamer nog geen duidelijkheid over Thialf, dat in zwaar weer verkeert vanwege de gestegen energiekosten. Vanuit de sportwereld wordt ondertussen benadrukt hoe essentieel de Heerenveense ijstempel is voor de schaatstoekomst van ons land.

De buurtsupermarkt in Drogeham voelt zich genoodzaakt te sluiten door de sterke stijging van de energiekosten. „Helaas is de rek eruit”, aldus eigenaar John Bruggeman. Vijf jaar runde Bruggeman de winkel samen met zijn vrouw. Op 3 december sluit de winkel zijn deuren.

Islam Richie (40) uit Franeker kwam zeven jaar geleden als asielzoeker in Nederland terecht. Inmiddels gaat het goed met hem en zijn gezin, maar hij leefde jarenlang in grote onzekerheid. In het kader van het project ‘Bekend maakt bemind’ van Vluchtelingenwerk vertelde hij dinsdagavond zijn (vlucht)verhaal.

Weer

De bewolking overheerst en vanochtend komt verspreid nog nevel of mist voor. Op de meeste plaatsen blijft het droog en de temperatuur ligt vanmiddag rond 8 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu