Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 4 februari: Staat de verwarming een paar graden lager vanwege de hoge energieprijzen? Pas daarmee op! En Betty de Groot is 75 jaar abonnee van het Friesch Dagblad

Betty (Beitske) de Groot-Jaarsma leest al 75 jaar het 'Friesch Dagblad'. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Het is weekend en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Door de hoge gasprijzen deze winter hebben veel mensen hun thermostaat wat lager gezet. Bij ouderen kan dat leiden tot gezondheidsrisico’s zoals onderkoeling, waarschuwt klinisch geriater Amarins Bontemps van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het MCL ziet meer onderkoelde oudere mensen in het ziekenhuis belanden. ,,Als geriaters zien we de afgelopen twee tot drie maanden wel echt een toename van patiënten met onderkoeling, veel meer dan voorgaande jaren.”

Op de dag dat Betty (Beitske) de Groot-Jaarsma uit Leeuwarden haar 96-jarige verjaardag viert, verrassen haar kinderen haar met een advertentie in het . Het is dit jaar namelijk ook 75 jaar geleden dat ze, samen met haar man Jan, een abonnement op de krant afsloot. Nog altijd leest ze ‘t Deiblêd elke dag van A tot Z.

Op 15 maart gaat Fryslân naar de stembus om de nieuwe Provinciale Staten te kiezen. Maar hoe werkt de provincie eigenlijk en wat staat er op het spel? Met dit ABC overleef je de verkiezingscampagne en breng je goed voorbereid je stem uit.

Jannie Douma (55) uit Oentsjerk kreeg november 2020 de diagnose kanker. Ze wist haar emoties de baas te zijn en schreef er een boek over. Met haar boek Kanker kansen hoopt ze anderen te helpen om in actie te komen.

Wat weten we tot nu toe van het oude waaggebouw in Leeuwarden waarvan nu de fundamenten worden blootgelegd? Het team archeologen graaft elke dag weer nieuwe informatie op. Vermoed wordt dat de middeleeuwse waag tussen de dertig en veertig meter lang was en dertien meter breed. De ingang zou liggen aan de zuidkant.

En zondag staat de wedstrijd Cambuur – Ajax op het programma. SC Cambuur en de maatschappelijke tak Cambuur Verbindt komen dan weer in actie voor de Voedselbank Leeuwarden. ,,Het zijn bizarre tijden. Elke hulp kunnen we nu gebruiken’’.

Weer

Dit weekend is het grijs en soms valt er wat regen of motregen. Vanmiddag wordt het 9 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijn weekend!

Nieuws

menu