Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 4 mei: Wat gebeurt er in Fryslân op 4 en 5 mei en vijf echtparen krijgen postuum Yad Vashem-onderscheiding

Van links naar rechts: onderduikkind Bennie de Goede, neef Ruurd Verbeek en rechts de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim. Foto: Hoge Noorden/ Jacob van Essen

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Traditiegetrouw staat 4 mei in het teken van talloze herdenkingen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en worden er op 5 mei allerlei muzikale optredens gegeven om de bevrijding te vieren. Maar er wordt in Fryslân veel meer georganiseerd. Wat staat er nog meer op het programma op 4 en 5 mei? Een greep uit het aanbod.

Vijf echtparen kregen woensdag postuum de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt in de Harmonie in Leeuwarden. Zij vingen in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven Joodse onderduikers op. Hun nabestaanden namen uit handen van de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim de onderscheiding voor ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ in ontvangst.

Het gros van de boeren en loonwerkers heeft simpelweg niet de kennis om weidevogelnesten en -kuikens te sparen. Elke nazorger kent voorbeelden van vernielde broedsels, maar klachten worden ingeslikt of genegeerd, stelt vogelwachter Thom Feddema op basis van vele tientallen interviews.

Nog voordat de eerste bezoekers in de zweef konden stappen of een suikerspin konden kopen, is de voorjaarskermis in De Westereen afgeblazen. Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag zulke zware vernielingen aangericht dat het volgens de organisatie onmogelijk is om nog door te gaan.

De oproep om op 4 en 5 mei de omgekeerde vlaggen goed te hangen of weg te halen kreeg de afgelopen dagen steeds meer bijval. Ook bij melkveehouder Frans Algra uit Lytsegeast hangt de vlag woensdag nog omgekeerd, maar voor 4 en 5 mei hangt hij hem recht.

Weer

Vandaag schijnt de zon flink, maar is er ook sluierbewolking zichtbaar. De temperatuur loopt op naar 16 graden op de Waddeneilanden en naar 18 of 19 graden elders. Tijdens Dodenherdenking is het droog en is het 13 tot 16 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu