Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 4 november: Het schiet nog niet echt op met de verduurzaming van huizen en in Franeker is een monument onthuld die herinnert aan voormalige jonge kibboetsbewoners

Een leerling van de Einstein Class leest de namen voor die op het monument staan. Foto: Catrinus van der Veen

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Met de hoge energieprijzen loont het verduurzamen van woningen steeds sneller. En het werkt beter tegen energiearmoede dan de geldkraan van de overheid. Maar door regelgeving en versnippering gaat het nog niet heel hard.

In Franeker is donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse bewoners van de kibboets die de naziterreur niet hebben overleefd. De namen van deze bewoners staan op het monument en daarmee krijgen zij weer een gezicht. ‘Dit waren jonge mensen met een grote droom: emigreren naar Palestina, om daar een nieuw leven op te bouwen.’

Taal en rekenen moeten ook in alle andere vakken op school nadrukkelijk aan de orde komen en lerarenopleidingen moeten een verplichte eindtoets instellen voor studenten. Met deze adviezen wil de Onderwijsraad het taal- en rekenniveau opschroeven.

Harsta State in Hegebeintum is helemaal gerestaureerd. In het museumhuis kan straks overnacht worden. Het moet zorgen voor een impuls voor het bezoekersaantal van de kerk, het informatiecentrum en Harsta State. ,,We hopen te kunnen groeien naar 12.000 bezoekers per jaar”, zegt coördinator Liesbeth ten Wolde.

De benoeming van een docent Fries aan de RUG was schimmig en het leeg blijven van de leerstoel is schadelijk. Er is snel actie nodig om het universitaire Fries te borgen, stelt adviesorgaan DINGtiid.

Historicus en schrijver Warner B. Banga twijfelt er niet over. De in 1985 overleden auteur Abe Brouwer – vooral bekend van het boek De Gouden Swipe – zou het prachtig vinden als hij wist dat zijn boek Siderius, de Granaet vrijdag voor het eerst in het Dokkumer Stadsfrys verschijnt.

Weer

Het is vandaag wisselend bewolkt met enkele zonnige perioden. In de ochtend kan er nog een bui vallen, maar de meeste plaatsen houden het droog. Het wordt 13 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu