Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 5 november: Hoe Annechien na vijf weken stoppen met roken veel meer adem heeft en hoe lang houdt Ameland het toerisme nog leuk?

De uittredend slagwerkinstructeur Richard Kampstra voor het Advendo clubgebouw. Foto: Simon Bleeker

Goedemorgen! Het is weekend! Wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Een dagje of een weekje Ameland: doen we dat niet allemaal wel eens? Voor de eilanders is het dubbel: natuurlijk profiteren ze van het toerisme, maar het groeiend aantal toeristen zorgt ook voor overlast.

Iedereen die nog rookt, moet een voorbeeld nemen aan Annechien: zij stopte met roken na een verslaving van 26 jaar. Twijfel je nog of dat ook wat voor jou is? Lees dan hoe veel beter Annechien zich nu voelt.

Het lot van Hoeke Krist, een Friese jongen die in de Tweede Wereldoorlog ‘aan de verkeerde kant’ van de oorlog belandde, was tot dit jaar onbekend. Waar stierf hij? Waarom? En waar was zijn graf? Bijna tachtig jaar later kreeg de familie Krist uit onverwachte hoek antwoorden op die vragen.

De komende tien jaar verandert de wijk Heechterp in Leeuwarden totaal. De portiekflats gaan tegen de vlakte en er komen nieuwe woningen voor terug. ,,Toen we een paar jaar geleden hoorden van de wethouder dat de boel hier plat zou gaan, was er eerst wel chaos in de wijk. Maar die onrust is met het bedenken van de plannen wel weggegaan.”

Hij deed een project met Armin van Buuren, schudde drie keer de hand van koning Willem Alexander en werd met ‘zijn’ Advendo acht keer wereldkampioen: Richard Kampstra stopt na 28 jaar als slagwerkinstructeur bij Advendo Korpsen Sneek. ,,De keuze om te gaan stoppen stond al langer vast. Alleen het moment was nog niet bepaald.”

Hij is 92 jaar inmiddels: schrijver Durk van der Ploeg uit Noardburgum. Onlangs leverde hij zijn 25e roman af: In fauna fan Ingels . Ongetwijfeld een mooi boek, maar welke van al die 25 romans is Van der Ploegs beste werk? Collega’s uit de literaire wereld vertellen over hun favoriet.

En heb je nog inspiratie nodig voor een lekker recept dit weekend? Probeer dan eens deze gefrituurde loempia’s , van Sineat Yon! Lekker!

Weer

De dag start droog, met wolken en af en toe de zon. De temperatuur komt daarbij uit op zo’n 13 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, en daarmee ook de kans op een bui. Als je droog wilt blijven, kun je dus het beste ‘s ochtends erop uit gaan!

Elke dag het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad in je mail krijgen? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag nog!

Nieuws

menu