Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 6 maart: De Noardlike Fryske Wâlden is duizend bomen rijker en dit was het schaatsseizoen, bekeken door een Friese bril

Michelle de Jong (l), Marrit Fledderus (m) en Isabel Grevelt in actie op de teamsprint. Foto: ANP

Goedemorgen! Dit is het belangrijkste (sport)nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Ruim honderd jaar geleden ontstond de vrouwenclub Soroptimist in California om de sequoiaboom te beschermen. Wat kun je anders doen in het kader van een eeuwfeest dan bomen planten? Drie Friese afdelingen zetten zaterdag duizend boompjes in het coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden.

Hij groeide op in armoede in een zware tijd. Maar Folkert Bruining bleef zijn leven lang kerngezond en vierde zondag zijn honderdste verjaardag.

Sport

Hoewel er woensdag in Leeuwarden door de sprinters nog om de Zilveren Bal wordt geschaatst, vormde de slotdag van de WK afstanden in Thialf zondag het einde van het langebaanseizoen. Een terugblik, aan de hand van vijf Fries getinte conclusies.

Hoogspringer Douwe Amels uit Drachten heeft bij de EK indooratletiek in Istanbul een enorme stunt geleverd door goud te bemachtigen bij het hoogspringen. Hij was zeker van de titel met een sprong over 2,31 meter. Dat was een evenaring van het Nederlands record van Wilbert Pennings uit 2002.

Cambuur heeft zich zondagavond in de strijd tegen degradatie aan een laatste strohalm vastgegrepen. In het eigen stadion won de geplaagde ploeg van trainer Sjors Ultee met 4-1 van Go Ahead Eagles. Door de zege droeg Cambuur de rode lantaarn weer over aan FC Groningen.

Aanhaken of afhaken. Dat was de vraag bij Harkemase Boys in de aanloop naar het thuisduel met Urk. Met de debuterende doelman Feike Spoor mogen de roodhemden na de 3-1 winst weer voorzichtig omhoog kijken.

Gehuld in gevechtskleding ‘roeide’ Broekster Boys zich zaterdag in de eerste klasse F naar een winst van 2-1 op een beter ONS uit Sneek. Roeien met ‘beperkte riemen’ en in de slotfase alle ballen weg roeien.

Tuurlijk, ook in het nieuwe Formule 1-seizoen strijdt Max Verstappen om de voorste plaatsen. Maar een paar rijen erachter rijdt dit jaar nóg een Nederlander: Nyck de Vries (28), en daar zijn ze maar wat trots op in zijn geboorteplaats Sneek.

Weer

Vandaag zijn er wolkenvelden en er trekken enkele buien over onze regio bij maximaal 6 graden, tijdens de buien is het enkele graden kouder.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu