Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 7 december: Vervoerder moet alternatieven bedenken voor niet rendabele bus naar de dorpen en toch energiecompensatie voor Thialf

Commissaris van de Koning Arno Brok in gesprek met veiligheidsstudenten van roc Friese Poort. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Er komen vanaf 2024 alternatieven voor bussen op minder rendabele lijnen. Dat is althans een van de voorwaarden die de provincie Fryslân stelt aan de vervoerder die de busconcessie 2024-2034 krijgt. ,,Uitgangspunt is dat de dorpen ontsloten blijven worden.”

Ondanks het negatieve advies van staatssecretaris Conny Helder, steunen Tweede Kamerleden de motie om Thialf te laten meeprofiteren van de energiecompensatiemaatregelen.

Vanaf 9 december komen er zestig video’s met patiënteninformatie beschikbaar met een Friese voice-over. De Afûk, de organisatie voor taalpromotie en taaloverdracht in Fryslân, werkt hiervoor samen met Indiveo, een bedrijf dat begrijpelijke patiënteninformatie overbrengt via animatievideo’s.

De thermostaat zoveel mogelijk op 15 graden zetten, de energiesteun van de overheid slim gebruiken, investeren in een gasloze woning of je gelukkig prijzen in een goed geïsoleerde gasloze woning. Iedereen denkt op zijn of haar manier de wintermaanden door te komen.

Wat betekent vrijheid voor iemand persoonlijk? En waar liggen de grenzen van vrijheid? Met onder meer die vragen ging de commissaris van de Koning Arno Brok dinsdagmiddag in gesprek met studenten van ROC Friese Poort.

Weer

Boven de Noordzee komen buien tot ontwikkeling die met een matige tot vrij krachtige noordwestenwind over onze regio trekken. Tijdens een bui koelt het sterk af en kan korrelhagel of natte sneeuw vallen. Daarna breekt de zon weer door en stijgt de temperatuur naar 5 tot 7 graden waardoor de winterse neerslag overdag niet lang zal blijven liggen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu