Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 7 maart: VVD en GrienLinks willen de menselijkheid terug in de politiek en armoedeminister Carola Schouten kreeg in Sneek een duidelijke boodschap aan Den Haag mee

VVD-lijsttrekker Avine Fokkens (links) en GrienLinks-lijsttrekker Charda Kuipers. Foto: Marchje Andringa

Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Waar kunnen we nieuwe huizen bouwen? Zouden er meer bussen naar de dorpen moeten rijden? En gaan we de klimaatdoelen op tijd halen? VVD-lijsttrekker Avine Fokkens en GrienLinks-lijsttrekker Charda Kuipers gaan er over in gesprek. Wat blijkt: ze kunnen het goed met elkaar vinden. ,,We hebben natuurlijk wel wat verschillen, maar concessies doen moet je niet zien als politiek winnen of verliezen. Doe het samen.”

Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen kreeg maandag bij een werkbezoek aan Sneek een inkijkje in de sociale initiatieven van de gemeente Súdwest-Fryslân op het gebied van armoede en schulden. De boodschap aan Den Haag was duidelijk. ,,Kom met een lange langetermijnvisie, in plaats van alleen pleisters te plakken.”

Er is in Nederland sprake van structurele ongelijkheid. Daar moet de overheid snel iets aan doen, omdat het vertrouwen in de samenleving wordt ondermijnd. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Bij het rijk gelden strengere integriteitsregels voor bewindslieden, maar provincies zijn nog lang niet zover. Veel besturen hebben geen recente gedragscode en geen openbare agenda. Fryslân doet het redelijk, maar er is ruimte voor verbetering.

Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag vier jonge bomen omgezaagd aan de Dekemawei in Baard. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar gaat het Concours Hippique van Dokkum niet door. De organisatie zegt dat door het ‘wegvallen’ van een aantal vrijwilligers en bestuursleden en vanwege logistieke problemen is besloten het evenement ook dit jaar van de kalender te schrappen.

En het was eigenlijk nog voorjaarsvakantie, maar veel voetballers moesten op zaterdag en zondag weer aan de bak. Het leverde mooie doelpunten, opvallende uitslagen en een heus stilleven op.

Weer

Vandaag is het wisselend bewolkt met enkele winterse buien. Het wordt 4 of 5 graden, maar de matige tot aan zee krachtige (noord)westenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen van onder het vriespunt. Vanavond en vannacht is er kans op een sneeuwbui en kan het enkele graden vriezen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu