Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 7 november: Het Friestalige onderwijs komt in de knel en op de Buurtmarkt in Sibrandabuorren weet je precies waar je voedsel vandaan komt

Nelie Veenstra uit Boazum, die bezig is met het afwegen van de boerenkool. Foto: Lodewijk Born

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is vandaag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Onderwijs in de Friese taal dreigt in de knel te komen op basis- en middelbare scholen als het Masterplan basisvaardigheden doorzet. Daarvoor waarschuwt onderwijsonderzoeker Albert Walsweer.

In Sibrandabuorren zit Buurtmarkt Ús Iten in een oude boerderij aan de Aesgewei. Het is een nieuwe invulling van de supermarkt, maar dan kleinschalig, lokaal én met duurzame producten. Het idee moet nu verder het land in, zo hoopt Bregje Hamelynck.

De vlag ging zondag niet in top bij de 25e editie van de Berenloop. Nadat ‘s morgens op het Groene Strand een lichaam was aangetroffen van de vermiste man van de aanvaring van twee weken eerder, gingen de vlaggen op het eiland halfstok. En voor de start van de hele en halve marathon werd een minuut stilte in acht genomen.

In de derde landelijke schaatsmarathon zaterdagavond in Thialf strandde de machtsgreep van de Friezen in het zicht van de haven. Jorrit Bergsma uit Aldeboarn en Harm Visser uit De Westereen moesten in de finale van de mannenkoers het hoofd buigen voor Bart Hoolwerf, terwijl bij de vrouwen Marijke Groenewoud uit Hallum moest toestaan hoe haar ploeggenote Irene Schouten voor de derde maal op rij dit seizoen de hoofdprijs pakte.

En een christelijk Iraans gezin dat de afgelopen jaren in het azc van Burgum woonde, krijgt een verblijfsvergunning en mag in Nederland blijven. Dat meldt Marco Buitenhuis, predikant van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Noardburgum. Zaterdag kwam onverwacht het positieve bericht van de IND.

Weer

Het wordt vandaag wisselvallig. In de ochtend is er wat ruimte voor de zon, maar in de middag valt op diverse plekken een bui. Het wordt maximaal 14 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu