Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 8 december: Wooneigenaren moeten subsidie kunnen krijgen voor funderingsschade en 1000 jongeren luisteren naar Wagner en praten over uitsluiting

Typhoon met een leerling tijdens het project 1000 stemmen van het Noord Nederlands Orkest en JongerenTop in de Oosterpoort. Foto: Peter Wassing

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

Woningeigenaren in het veenweidegebied die kampen met funderingsschade, moeten tot 40.000 euro subsidie kunnen krijgen voor herstelmaatregelen. Dat vindt een meerderheid in Provinciale Staten.

In de Oosterpoort in Groningen kwamen woensdag 1000 jongeren van veertien verschillende middelbare en mbo-scholen uit Groningen, Drenthe en Fryslân samen op initiatief van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en JongerenTop. Het NNO speelde Wagner als een symbool van uitsluiting en zanger en rapper Typhoon trad op als symbool van verbinding.

De ruim 35.000 vierkante meter van het WTC Expo-gebouw in Leeuwarden staat ramvol landbouwmachines en hightech snufjes. Drie dagen lang kunnen boeren zich op de Landbouwbeurs verdiepen in en vergapen aan wat de toeleveringsindustrie heeft bedacht om de sector nog efficiënter en productiever te maken.

De Stichting Nationale Herdenking Joure zit zo krap bij kas dat het onzeker is of er het komende jaar nog excursies, educatieve activiteiten en een herdenkingsconcert georganiseerd kunnen worden. ,,We hebben nog geen twee euro op de bank staan. We kunnen niet eens de vaste lasten van de bank betalen”, zegt Jan Vermaning, voorzitter van de stichting.

De hervormde kerk in Nes op Ameland wordt gesloten en volgend jaar verkocht. Dat heeft de Hervormde Gemeente op Ameland bekendgemaakt. Zondag 18 december is er een dankdienst voor de kerkgang aan het Kerkplein. Een expositie geeft nu al een overzicht van het kerkelijk leven.

Weer

Vandaag start de dag met een paar winterse buien. De buienkans neemt in de loop van de ochtend af en vanmiddag schijnt de zon van tijd tot tijd. Er waait een matige westenwind en het wordt 4 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu