Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 8 maart: Ook in Fryslân meten we nog te vaak volgens de mannenmeetlat, stelt Tûmba op Internationale Vrouwendag en het paasvuur van Elsloo ontkomt aan het stikstofbeleid

De Vesuvius Club Elsloo is bezig met de opbouw van de paasbult. Foto: Rens Hooyenga

Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad van vandaag.

We meten nog te vaak volgens de mannenmeetlat, stelt Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit in Fryslân. ,,Gelijkwaardigheid is nog steeds niet altijd vanzelfsprekend. We moeten van de dubbele standaard af”, stelt directeur Mirka Antolović.

Organisatoren van paasvuren krijgen op veel plekken in Nederland te maken met ingewikkelde nieuwe regels omtrent de vergunningaanvraag voor hun evenement wanneer rook, stik- en fijnstofuitstoot een potentieel gevaar vormt voor Natura 2000-gebieden in de nabijheid. In Elsloo kan het feest op 9 april echter gewoon doorgaan.

Deze woensdag is het de jaarlijkse Biddag voor gewas en arbeid in de protestantse kerken. Drs. Teun Simonides uit Burdaard gaat voor in de Alexanderkerk in Rinsumageast. Hij vindt de bidstond een belangrijke kerkelijke traditie die niet mag verdwijnen.

Bij het asielzoekerscentrum (azc) in St.-Annaparochie zijn de afgelopen tijd meerdere mensen positief getest op tuberculose. De eerste besmetting werd afgelopen oktober al geconstateerd. Vier vragen over de besmettelijke ziekte die in Nederland niet vaak meer voorkomt.

Het is de Week van het christelijke boek. Voor welk boek moeten we naar de boekhandel? Afke van der Mark van De Boektiek in Dokkum en Minja van Wieren van Tov in Drachten geven elk drie tips.

De Verenigde Naties heeft de Social Development Goals, en voor Fryslân zijn die SDG’s ook al bekend: samen, duurzaam en gezond. Daar hoeft geen onderzoek meer naar te worden verricht. Dat zei directeur Ingrid van de Vegte van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) op haar afscheidssymposium dinsdagmiddag in De Harmonie in Leeuwarden.

Weer

In grote delen van het land is het vandaag bewolkt, maar in Noord-Nederland is er ook ruimte voor de zon. Op een enkel winters buitje op de oostelijke Waddeneilanden en langs de kust van Groningen na blijft het droog in de regio. Het wordt 4 of 5 graden.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu