Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 9 december: Filmtips, Friese Kamerleden willen dat de minister het Fries beter beschermt en hoe ziet de echte 'Tower fan De Jouwer' eruit?

Filmstill La nuit du 12. Foto: Gusto Entertainment

Goedemorgen: het is vrijdag, bijna weekend en dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag.

Het rijk moet meer ambitie tonen bij het beschermen en bewaren van het Fries, vinden Friese Kamerleden. Met acht in het Fries toegelichte moties riepen ze minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) donderdag op om de vinger beter aan de pols te houden waar het gaat om de kwaliteit van het Friestalige onderwijs en toegankelijkheid van het Fries.

Het is een belangrijke dag voor het voetbalminnend Nederland: vanavond speelt Oranje tegen Argentinië in de kwartfinales van het WK in Qatar. Dat gebeurt met Andries Noppert op het doel, de ‘Tower van De Jouwer’, zoals zijn bijnaam luidt. Maar de échte ‘tower’ van Joure, hoe ziet die er eigenlijk uit en wat voor verhalen zijn erover te vertellen?

Normaal trainen ze met de bal en de korf, maar de leden van korfbalvereniging It Fean in Surhuisterveen doen komend jaar ook wat anders: metselen, timmeren en verven misschien. De vereniging krijgt een nieuw onderkomen op sportcomplex Vierstromenland.

Minder biertjes drinken, niet meer lang douchen en afspraken maken met huisgenoten over de thermostaat. Studenten in Leeuwarden merken de gevolgen van de energiecrisis. ,,Ook met deze temperaturen staat de kachel standaard uit.”

En kom jij ook naar de Kerstsamenzang van het Friesch Dagblad ? Die vindt plaats op dinsdag 20 december in de Grote Kerk in Leeuwarden. Kamerkoor Cantus zingt negen topstukken uit de koorliteratuur. Dirigent Karel Stegeman ziet uit naar de samenzang.

Filmtips

Plannen om naar de bioscoop te gaan binnenkort? Dan zijn dit de films die Friesch Dagblad -recensenten tippen: Armageddon Time, een semi-biografisch drama van regisseur James Grey over een joods gezin in het New York van de jaren tachtig van de vorige eeuw. ‘Geen ‘lang-zullen-ze-leven-film’, maar een pijnlijke verwijzing naar wat het betekent niet te zijn geweest wie je had moeten zijn’, schrijft recensent Piet Halma.

En een politiethriller waarin de moord níet wordt opgelost. Dat klopt toch niet? Niet in de film nee, maar in werkelijkheid wordt in Frankrijk, waar La nuit du 12 speelt, bij zo’n 20 procent van de moordzaken geen dader gevonden. En toch blijft La nuit du 12 spannend tot het einde, aldus Vincent Meininger.

Weer

Het is vandaag veelal grijs en bewolkt en in de morgen komt mist voor. Met wat geluk breekt in de loop van de dag de zon nog even door de wolken. Het wordt niet warmer dan een graad of 2, en die temperaturen houden ook in het weekend aan. ‘s Nachts kan het dan een paar graden vriezen.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu