Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 9 maart: Brok berispt Terschelling en busstaking ontregelt Fryslân

Caroline van de Pol. Foto: ANP

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen en wij brengen je graag op de hoogte van het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad.

Commissaris van de Koning Arno Brok veegt de vloer aan met de gemeenteraad van Terschelling vanwege de manier waarop burgemeester Caroline van de Pol is weggestuurd. Hij accepteert het ontslag dan ook niet en stelt met harde bewoordingen dat de gemeenteraad op alle vlakken heeft gefaald.

Politiek Terschelling reageert verdeeld op de brief van commissaris van de Koning Arno Brok aan de gemeenteraad. Oppositiepartijen scharen zich volledig achter het standpunt van Brok, en burgemeester Caroline van de Pol heeft nog altijd goede hoop dat de vertrouwensbreuk kan worden opgelost. Coalitiepartij Plaatselijk Belang Terschelling is het volstrekt oneens met de brief van Brok.

Zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt door aanhoudende coronaklachten krijgen voorlopig geen geld. Vakbonden FNV en CNV hadden een kort geding aangespannen, maar de eis is woensdag afgewezen door de rechtbank in Den Haag. Ex-verpleegkundige Tjarda van der Meer-Hartstra uit Hurdegaryp is onaangenaam verrast. ,,Dat applaus was destijds mooi, maar daar kopen we nu niks voor.”

In Fryslân moet een welstandcommissie à la hûs en hiem komen voor het landschap. Dat vindt de inysjatyf-wurkgroep Wenje yn it Lânskip. De werkgroep presenteerde woensdagmiddag in Tresoar een zespuntenmanifest ‘om het landschap een stem te geven’.

Dure busritten voor leerlingen, studenten die noodgedwongen thuis zitten en bedrijven waar werknemers hun uren niet kunnen maken; de langdurige staking in het openbaar vervoer veroorzaakt overlast in Fryslân. Intussen zitten de onderhandelingen voor een nieuwe CAO muurvast.

Weer

Vandaag is het een groot deel van de dag droog en vooral in de ochtend schijnt de zon geregeld. In de middag neemt de bewolking toe en eind van de middag en vanavond valt neerslag. Er valt een mix van regen en natte sneeuw bij temperaturen veelal net boven het vriespunt.

Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief , als je elke dag een overzicht wilt krijgen van het mooiste wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft die dag. Fijne dag nog!

Nieuws

menu